• Načítám...
>

Do Popovic se vrátily zvony

Velké Popovice mají opět své zvony. O jejich navrácení do věže starobylého kostela se zasloužila nejen obec, ale i její občané a místní pivovar.

Reklama

Zvony se do velkopopovického kostela vracejí po dlouhých desetiletích, aby tak zacelily poslední šrámy, které tu zanechaly velké války minulého století.

"Kostel přišel o zvony dvakrát a vždy v průběhu světových válek. Během první světové poprvé, potom se sem navrátily někdy ve 30. letech a znovu v roce 1942 byly zrekvírovány, takže nyní přiletěly po 77 letech. Jsme na to opravdu všichni moc pyšní," řekla Václava Zimová, starostka Velkých Popovic.

Zvony se mohly do věže kostela vrátit jen díky dobré vůli a snaze místních občanů, kteří zorganizovali sbírku. I kostel sám přispěl svým prostorem a atmosférou a hlavně jeho varhany, které obměkčily srdce nejednoho dárce.

"Pořádali jsme tady koncerty a ta sbírka se pomalu kupila a bylo to vlastně úsilí všech," řekla Václava Zimová.

"Celou tu sbírku provázely 3 sonáty od Johanna Sebastiana Bacha. Při několika koncertech je moji přátelé nacvičili," řekl Martin Tušl, spoluorganizátor sbírky.

Nakonec se tedy potřebné peníze sešly.

"Obecní zastupitelstvo schválilo částku 400 tisíc korun. Velkopopovický pivovar přidal okolo 200 tisíc. Pak tady byla rodina, která dala 100 tisíc a mohla pojmenovat zvon. A ty ostatní částky se sbíraly po tisících až desetitisících," řekla Václava Zimová.

Všechny tyto dary tak pomohly navrátit Velkým Popovicím nejen samotné zvony ale také atmosféru, která k tak starobylému sídlu patří.

"První zmínka o Velkých Popovicích je v roce 1432. To je první doložená písemná zmínka. A v kostele, když byla velká generální oprava v roce 2002, se odkryl ten raně gotický oltář. Pan doktor Kroupa, který to měl na starosti jako historik, určil rok 1280 až 1300," řekl Vlastimil Čelikovský, kostelník.

Současnou podobu pak kostel dostal při rozšiřování pivovaru a obce v 18. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu