• Načítám...
>

Středočeši mohou žádat o nové kotle

Lidé ve středních Čechách mohou žádat o dotace na nové kotle. První červnové pondělí totiž odstartovala třetí vlna kotlíkových dotací. Žádat se může jen elektronickou formou a novinkou jsou i takzvané zálohové platby.

Reklama

3. červen, 10:00. To je datum a čas startu třetí vlny kotlíkových dotací ve Středočeském kraji. V této výzvě se bude rozdělovat více než půl miliardy a uspokojeno bude až 5 tisíc žadatelů.

"Hlavní novinkou je, že už nebudou podporovány tzv. kombinované kotle, které spalují uhlí a biomasu. Tento zdroj byl u té třetí vlny vyňat, takže zůstávají k podpoře tepelná čerpadla, automatické kotle na biomasu a ruční kotle na biomasu a plynové kondenzační kotle," řekl Jan Kříž, náměstek ministra pro životní prostředí.

Žádost lze podat pouze elektronicky prostřednictvím webového formuláře na stránkách kraje.¨

"Abychom urychlili administraci, tak budeme v rámci té třetí výzvy ze strany úřadů ve vztahu k žadatelům komunikovat pomocí dalších moderních nástrojů, jako jsou různé messengerové aplikace, aby se ta informace od nás dostala co nejrychleji k žadateli," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Tato vlna kotlíkových dotací by mohla být i tou poslední.

"Cílíme na to, aby se kotlíkové dotace co nejvíce proinvestovaly v té současné výzvě, protože termín září 2022 se nekompromisně blíží," řekl Jan Kříž.

Od tohoto datumu budou moci být používány pouze zařízení emisní třídy 3 a vyšší. Sociálně slabým pomohou tzv. zálohové platby.

"Na zálohu mají nárok 2 věkové kategorie, tedy od 18 do 29 let a senioři na 65 let. A to ze 2 různých lokalit. Jedno jsou prioritní obce, kde je nejvíce znečištěno ovzduší, druhá lokalita jsou obce z regionů nejméně ekonomicky vyspělých," řekl Gabriel Kovács.

To jsou např. lidé z Městce Králové, Mšena, Rakovníka, Sedlčan, Vlašimi nebo Zruče nad Sázavou. Požádat o zálohovou platbu budou moci ale i osoby zdravotně postižené.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu