• Načítám...
>

V Lidicích ukazují dětskou tvořivost

Už po sedmačtyřicáté se Lidicích koná Mezinárodní dětská výtvarná soutěž. Letošním tématem je chemie. A v Lidické galerii můžete stovky nejlepší dětských děl vidět až do listopadu.

Reklama

15 336 prací ze 70 zemí celého světa bylo registrováno do 47. ročníku mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.

"Tato výstava je hlavně pro uctění památky dětí, která je pro Památník Lidice nesmírně důležitá. Osud, který potkal lidické děti v průběhu druhé světové války, patří k tomu nejsmutnějšímu, co se může člověku stát. Spousta dětí byla zabita v Chelmu, řada dětí byla dána na převýchovu a ze 105 dětí se jich po válce do Lidic vrátilo pouze 17," řekla Martina Lehmannová, ředitelka Památníku Lidice.

V Lidické galerii můžete vidět necelou tisícovku nejvydařenějších výtvarných prací. Letošním tématem byla chemie.

"Téma, které my vybíráme, vychází z tématu, který pro daný rok určuje mezinárodní organizace UNESCO, popřípadě OSN. Letos si připomínáme 150 let od prvního publikování periodické tabulky chemických prvků, takže z toho důvodu jsme se rozhodli pro téma chemie. Téma to není lehké, protože chemie není jednoduchý obor, ale děti k němu přistoupily nesmírně kreativně, velice inspirativně a já z toho mám obrovskou radost," řekla Martina Lehmannová.

Všechna vystavená díla byla oceněna čestným uznáním a nejlepší z autorů si dokonce odnesli medaili Lidické růže. Jejich výběr zajistila mezinárodní porota.

"Musím konstatovat, že jsme se při té práci velice potěšili, i když se to číslo 15 000 obrázků může zdát strašidelné. Nejhezčí pocit máme z toho, že mladí lidé a děti stále chtějí tvořit," řekl Josef Zedník, předseda poroty.

"Já bych návštěvníky speciálně pozvala na Galerii chemiků, protože všechna jména, která se třeba učili na základní nebo střední škole, si mohou spojit s tím, jak ti chemici vypadají. Například Edward Kelley, Mendělejev, Nobel," řekla Martina Lehmannová.

To nejlepší z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy můžete vidět v Lidické galerii až do 24. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu