• Načítám...
>

Nový dokument sklidil úspěch

Transfer 3. Tak se jmenuje nový film, který popisuje dění okolo protinacistického odboje a ukazuje i tvorbu speciálního odlitku stěny z domu Porchester Gate v Londýně. Ten za války sloužil jako sídlo českého odboje v zahraničí.

Reklama

V Panenských Břežanech měl premiéru dokument Transfer 3. Ten popisuje dění okolo protinacistického odboje za druhé světové války.

"Snažili jsme se aby ten dokument byl jiný než dokumenty, ze kterých jsme třeba i čerpali. Chtěli jsme aby divák viděl od všeho něco porozuměl tomu," řekl Martin Baloun, tvůrce filmu.

Kromě atentátu na Heydricha vyhlazení Lidic se dokument věnuje i speciálnímu odlitku zdi, který Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech zdobí. U této zdi z londýnském domě Porchester Gate se totiž fotografovali čeští parašutisté před tím, než spáchali atentát na Heydricha. Jednou z iniciátorek vytvoření odlitku zdi byla ředitelka Oblastního muzea Praha - Východ.

"Setkala jsem se v Londýně s panem Janem Kaplanem, který nám pomáhal tvořit expozici. On se mnou hovořil i o tom, že by stálo za úvahu to, kdyby bylo přeneseno místo, kde výsadkáři, kteří šli do akce, byli fotografováni," řekla Hana Bílková, ředitelka Oblastního muzea Praha - Východ.

A to se povedlo. Film Transfer 3 zaujal všechny přítomné a i vedení Středočeského kraje.

"Mě to velmi dojalo. Ty příběhy, které tam jsou zmapované, jsou velmi silné. Film ukazuje na ty skutečné hrdiny, díky nimž tady můžeme v klidu stát. A oni položili život za vlast, za naši svobodu," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Byl to emotivní a silný zážitek, ze kterého se opravdu těžko vzpamatovávám. Na druhou stranu ale o to více cítím radost nad tím, že jsme se do toho projektu přenesení té zdi z Porchester Gate pustili. Jsem velice šťastný, že se to vše povedlo a dotáhlo do konce," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Film teď bude k vidění v Památníku národního útlaku a odboje. Jeho tvůrci by ho také rádi viděli i na mezinárodních přehlídkách nebo na televizních obrazovkách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu