• Načítám...
>

Strašecí bude mít novou čističku

V Novém Strašecí v současnosti probíhají dvě velké investiční akce. Tou první je výstavba nové čističky odpadních vod. Ta vyjde na více než 100 milionů korun. Druhou velkou investicí je dostavba kanalizační sítě.

Reklama

Nová čistírna odpadních vod s kapacitou zhruba pro 7 tisíc obyvatel. Na tu se mohou těšit v Novém Strašecí.

"Měla by být dobudována do 2 let. Je tam plánován ještě zkušební provoz přibližně rok. Je to nová čistírna, nejnovější technologie budou implementovány. Počítáme s tím, že kvalita vypouštěných vod tomu bude odpovídat," řekl Jan Bureš, místostarosta města Nové Strašecí.

I když stavební práce začaly před nedávnem, postupují velice rychle.

"Stavba byla zahájena začátkem dubna. V současné době se betonují stěny a aktivační nádrže a předvýroba vnitřní vestavby nádrží. Pokračujeme na dosazovacích nádržích a bude se pokračovat v betonáži provozního objektu," řekl Jiří David, stavbyvedoucí.

I stará čistírna odpadních vod, která leží jen několik desítek metrů od té nové, najde uplatnění.

"Nebude úplně likvidována, bude fungovat jako zdrž dešťových vod z toho důvodu, že samozřejmě i naše město má problém jako řada měst, tedy to, že dešťové vody jsou v řadě míst vpouštěny do kanalizace splaškové. Máme problém s tím, aby potom ty vody byly řádně vyčištěné," řekl Jan Bureš.

Financování je zajištěno z vícero zdrojů. 70 milionů poputuje z evropských peněz, část peněz přidá Středočeský kraj a zhruba třetinu z celkové částky 109 milionů zaplatí město Nové Strašecí. I díky nové čističce odpadních vod rozšiřuje Nové Strašecí kanalizační síť.

"Jsou to problémové úseky. To jsou ty úseky, kde se musí stavět velké čerpací stanice," řekl Jan Bureš.

Celková délka nově budované kanalizační sítě je 6,7 kilometru a kanalizaci bude mít nově asi tisíc obyvatel Nového Strašecí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu