• Načítám...
>

Nacisté vyhladili Lidice před 77 lety

Také zástupci kraje uctili památku obyvatel Lidic. Je to 77 let, co nacisté tuto obec srovnali se zemí. Tento brutální čin vykonali němečtí okupanti jako odplatu za atentát na Reinharda Heydricha.

Reklama

V Lidicích si připomněli smutné výročí. Je to už sedmdesát sedm let od toho, co nacisté popravili a uvěznili místní obyvatele a celou vesnici srovnali se zemí. Na připomínku těchto událostí se konal pietní akt.

"Patří to mezi nejvýraznější body druhé světové války. Tehdy nacisté jako odplatu za atentát na R. Heydricha vyhladili tuto obec, zabili všechny muže nad 15 let a přitom ti obyvatelé obce Lidice neměli s atentátem vůbec nic společného. Opravdu šlo o akt pomsty a zabití nevinných lidí. Dnes si připomínáme památku těchto lidí," řekla Martina Lehmannová, ředitelka Památníku Lidice.

V rámci vzpomínky se konala mše za lidické obyvatele a představitelé institucí, krajů a měst, ale i zástupci zahraničních zemí položili k hromadnému hrobu smuteční věnce.

"Je velice důležité vzpomínat a pamatovat si svou historii a události, které se tady staly. Je důležité připomínat si, aby se už nic podobného neopakovalo," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Součástí programu bylo také vystoupení pěveckých sborů ze všech krajů republiky. Právě mladí lidé by podle pamětníků neměli na tyto historické události zapomínat. Zeptali jsme se proto mladých, co pro ně odkaz Lidic znamená dnes.

anketa

Nacisté vybrali obec Lidice v roce 1942 pro kolektivní exemplární trest v časech heydrichiády. Obyvatelstvo bylo popraveno nebo odvlečeno do koncentračních táborů, část rasově vyhovujících dětí pak byla určena k poněmčení v říši. Po druhé světové válce byla obec znovu obnovena nedaleko původního místa, na kterém se dnes nachází památník.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu