• Načítám...
>

V odpadech je spousta energie

V odpadech je samozřejmě řada druhotných surovin, ale produkty z nich vyrobené často nejsou kvůli nákladům na zpracování cenově konkurenceschopné. A tak se nabízí jejich energetické využití. Jde jen o to, jakou zvolit technologii.

Reklama

Zařízení na elektrické využití odpadů, tedy ZEVO, je pro některé naděje, pro jiné strašák. Má stát poblíž Mělníka. Elektrárna v Horních Počaplech je k tomu jako dělaná, protože už je zde vybudovaný teplovod až do Prahy.

"To zařízení je v podstatě jako klasická elektrárna. Nicméně místo uhlí nebo zemního plynu je primárním palivem ten směsný komunální odpad. Roční provoz tohoto zařízení dokáže nahradit až 3 tisíce vagonů s uhlím," řekl Dalibor Roik, manažer programu WtE, ČEZ.

Oponenti ale upozorňují na negativní dopad spalovny na motivaci ke třídění odpadů. 

"Velkokapacitní spalovny nás nenamotivují. Naopak. Budou nás motivovat produkovat více odpadu a ideálně ho netřídit, protože tam potřebujeme ty plasty jako dobrou hořlavou složku," řekla Jana Poláková, zastupitelka Středočeského kraje.

"My, když specifikujeme parametry tohoto zařízení, musíme pracovat s určitou průměrnou výhřevností, se kterou toto zařízení bude pracovat. Když se nám bude dostávat až příliš těchto vysoce výhřevných odpadů, což jsou plasty, tak to pro nás není výhodné vůbec, protože nám to dělá technologické problémy," řekl Dalibor Roik.

Opozice by také ráda viděla alternativní inovativní technologie.

"Pyrolýza je určitě dalším efektivním způsobem spalování bez použití kyslíku, tudíž bez tvorby těch prokazatelných škodlivin, zároveň ale také energeticky výhodný a dokáže postihnout daleko větší objem odpadů, než klasické roštové spalování," řekla Jana Poláková.

"Pyrolýza byla takové velké téma let 2000 až 2010. Spousta firem se pustila do různých linek na pyrolýzu. Většina bohužel nedopadla úplně dobře. My nemáme v tuto chvíli na území kraje technologii na pyrolýzu, na spalování, ať už třeba dřevních štěpků, spíše ale spalování odpadů. Jediná americká technologie, která je v ČR, o které víme, je v obci, která se jmenuje Svatý Jan nad Malší," řekl Vilém Růžička, ředitel Středočeského inovačního centra.

"Tato technologie vyžaduje předpřípravu toho odpadu k tomu, aby je mohla bezpečně zlikvidovat. To nám přijde pro ten směsný komunální odpad jako zbytečnost," řekl Dalibor Roik.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu