• Načítám...
>

Třídíme stále málo

Odpady jsou nedílnou součástí lidské existence. A čím větší luxus nás obklopuje, tím je jich více. Kdybychom se s nimi neučili zacházet, asi by nakonec zaplavily celý náš životní prostor.

Reklama

Ve Středočeském kraji vyprodukujeme ročně přibližně 770 tisíc tun komunálního odpadu. Naštěstí jsme se ho naučili třídit a jsme v tom vcelku dobří. Ale ne tak, jak je třeba.

"Je pravda, že nějakou formou ve Středočeském kraji třídí odpad tři čtvrtiny obyvatelstva, což je velké číslo. Ale v absolutním pořadí jsme stále strašně daleko od toho, k čemu jsme se zavázali. Dnes se pohybují kraje mezi 20% až 30% veškerého odpadu, který třídíme v komunální sféře. Máme ho ale třídit 50%," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Obce tedy dělají co mohou, aby lidé co nejvíce ke třídění motivovaly. Tradiční kontejnery na třídění odpad nejsou ale zrovna nejlepším řešením. Mnohdy v nich totiž najdeme ledacos, jen ne vytříděný odpad. Navíc k nim musíme docházet nebo dojíždět, což v dnešní uspěchané době, kdy je každá minuta drahá, vypadá jako problém. A tak mnohé obce hledají jiná řešení.

"My jsme vloni zkoumali, po zkušenostech, které měli na Moravě a v Čechách, nějaký nový systém tak, abychom lidem usnadnili třídění odpadů a abychom k tomu nějakým způsobem motivovali. Zavedli jsme systém, kde dáváme lidem pytle na tříděný odpad, na plasty, na papír a na sklo, a jednou za 14 dní ty plné pytle svážíme. Pytle jsou označené nálepkou s čárovým kódem, takže máme evidenční program, do kterého zapisujeme kdo kolik odevzdal," řekl Vnislav Konvalinka, místostarosta obce Zadní Třebaň.

Jeden zásadní problém tříděného odpadu ale obce samotné nevyřeší. Jeho odbyt. Ten často pokulhává. Zvláště u plastů.

"Dnes máme, a nebudeme si nalhávat, že ten problém není, velké problémy s plastovými obaly, které nikdo nechce," řekl Miloš Petera.

Mnohdy tedy stejně končí na skládkách. S tím bude ale brzy konec. Podle připravované legislativy skončí ukládání odpadů do země patrně v roce 2030. Ale už před tímto termínem porostou ceny za skládkování, takže se buď lidem výrazně zvednou platby za odvoz odpadu, nebo to za své občany budou platit obce, které jsou za odpad ze zákona odpovědné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu