• Načítám...
>

Rekreační plavba táhne

Středočeský kraj by rád využil téměř 300 kilometrů vodních toků na svém území. Spatřuje v nich velký potenciál pro rozvoj cestovního ruchu a celého regionu.

Reklama

Naše řeky lákají domácí i zahraniční turisty. Je to poklad, který zatím leží tak trochu ladem.

"Máme tam nejen Vltavu. Máme tam také přítoky Vltavy, velmi populární Sázavu a máme také Labe. Labe si pozornost také zaslouží. Tam na propojení těchto řek a na zatraktivnění a podporu turistického ruchu spolupracujeme nejen s Jihočeským krajem ale také s Ústeckým krajem," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Vodní turistika, která je na západ od našich hranic velmi rozvinutá, začíná zažívat ten pravý boom i u nás.

"V tuto chvíli máme evidováno v rejstříku malých plavidel něco kolem 18 tisíc těchto lodí. Pro srovnání je to s rokem 2009 je to prakticky dvojnásobek. Vůdců plavidel máme asi 80 tisíc, takže jsme skutečně na takové vlně velkého růstu zájmu o rekreační plavbu," řekla Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy.

Takové lodě ale potřebují příslušnou infrastrukturu.

"Ta loď potřebuje občas připojit do elektriky, potřebuje si dotankovat vodu, potřebujete si tu loď při trávení volného času někde bezpečně uvázat. Takže to je ta infrastruktura, která by do budoucna měla ve středních Čechách vznikat," řekl Dušan Sahula, ředitel spolku Středočeské vodní cesty.

"Investice tam nějaké udělat stoprocentně musíme. Pro mě je ideální cesta sdružení těch prostředků a záleží, zda je v tom místě nějaká obec. Nebo hledání zdrojů z EU. Každopádně ale část peněz kraj mít musí, protože nikdo jiný to nezainvestuje," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Část infrastruktury ale už ve Středočeském kraji existuje. Jenom není veřejná ale vznikala na soukromé bázi. Tzv. mariny najdeme podél toků našich řek a fungují. A jednou z možností je určitě navázání spolupráce s jejich majiteli tak, jako to Středočeská centrála cestovního ruchu dokázala s vlastníky zámků nebo zooparků.

"Jestliže jsou tam nějaké takové věci, které jsou v diskuzi, tak si určitě myslím, že ta dohoda možná je, protože ten přínos je celkový. Nepřináší to užitek jen jedné straně," řekl Marek Černoch, pověřený řízením Stč. centrály cestovního ruchu.

Jde jen o to aby vodní turisté věděli kde, co a v jaké kvalitě najdou. Portál pro rekreační plavbu se sjednocenými informacemi o potřebném zázemí se už rodí na adrese www.stredoceskevodnicesty.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu