• Načítám...
>

Kutnou Horu navštívil Václav IV.

Kutná Hora se opět po roce proměnila do doby na počátku 15. století. Konaly se tady totiž tradiční gotické slavnosti Královského stříbření. Místní i návštěvníci se tady veselili celý víkend. Nechyběly třeba historické scénky i dobová zábava nebo ochutnávka středověkého občerstvení.

Reklama

Turistickou sezónu v Kutné Hoře zahájil 28. ročník Královského stříbření. Čtvrtou červnovou sobotu se tak okolí Chrámu svaté Barbory navrátilo do doby před více než 600 lety. A ani letos nechyběla tradiční inscenace příjezdu krále Václava IV.

"Ta návštěva vychází ze skutečných historických událostí, král Václav sem do Kutné Hory několikrát přijel, pobýval tady, protože se tu těžilo stříbro a ten scénář vychází z toho, co tady ten král podnikal. Měl různé povinnosti, i další připravenou zábavu," řekla Edita Dvorská, organizátorka akce.

K těm patřila třeba dobová vystoupení s prapory nebo rytířská klání. Návštěvníci mohli také během celého víkendu ochutnávat středověkou kuchyni, navštívit lazebnice nebo si prohlédnout sbírku okřídlených dravců.

"Máme tady poštolku, káně i sokola stěhovavého. Budeme tady ukazovat takové to historické sokolnictví se zaměřením na spolupráci s koňmi," řekl Michal Procházka, sokolník.

Akci už tradičně podpořilo také vedení Středočeského kraje částkou 500 tisíc korun.

"To, že si každý rok připomínáme historické události, je jedině dobře. V době internetu je správné, že se najdou lidé, kteří obětují svůj volný čas a mnohdy i své peníze a lidem ukazují, jak to tenkrát bylo," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

anketa

Letošní gotické slavnosti přilákaly tisíce návštěvníků. A ti, kteří doma nezapomněli dobové kostýmy, pak navíc měli i zvýhodněné vstupné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu