• Načítám...
>

Jak hospodařit s vodou ukáže studie

Zemědělská univerzita zpracuje studii o udržitelném hospodaření s vodou ve Středočeském kraji. Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém zasedání. O studii, kterou si kraj u univerzity objedná za dvanáct milionů korun, se v budoucnu opře při rozhodování ve vodohospodářských otázkách.

Reklama

Jaká je budoucnost hospodaření s vodou v kraji. To ukáže důkladná studie, kterou si kraj nechá zpracovat od studentů Zemědělské univerzity v Praze. Otázkami povodní ale také současného sucha se kraj zabývá už pět let, do budoucna by chtěl mít po ruce kvalitní informace.

"Ta koncepce a spolupráce se ČZU je v tom, že by měla zpracovat koncepční materiál zastavěného území, nezastavěného území, hydrogeologické poměry a měla by na závěr říci, jak má postupovat Středočeský kraj z hlediska územních plánů, ale i obce, aby to bylo v souladu s ochranou vody v přírodě," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.  

Zastupitelé zpracování studie schválili. Někteří měli ale výhrady k formě, jakou byla zakázka univerzitě zadaná. Na dvanáctimilionovou zakázku totiž kraj nevypsal veřejnou soutěž.

"Nám vadí to, že na podobné typy dokumentů zpracování podobných typů dokumentů se dávají dotace. V tom případě by ho musel zadat v nějakém transparentním výběrovém řízení," řekl Věslav Michalik, krajský zastupitel.

Podle vedení kraje je ale způsob zadání zcela v pořádku, peníze kraj dává veřejnoprávní korporaci, se kterou má navíc podepsáno memorandum o spolupráci.

"My tady vidíme přidanou hodnotu v tom, že do toho celého procesu se zapojí studenti, kteří budou moci zdokonalovat své potřeby a to, co se naučili ve školách, takže my v tom vidíme více přínosu," řekl Miloš Petera.

Na tom, že problém hospodaření s vodou je prioritní, se shodli všichni zastupitelé a o zpracování studie chtějí být průběžně informováni. Hotova by měla být do tří let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu