• Načítám...
>

Kraj trápí rozpočtové určení daní

Vedení kraje představilo výhled rozpočtu do roku 2024. Má být vyrovnaný, dotační tituly pomůže pokrýt dvoumiliardová půjčka. Nejvíce peněz poputuje do silniční infrastruktury. Kraj ale ročně ztrácí až miliardu korun ročně kvůli nereformovanému rozpočtovému určení daní.

Reklama

Krajští zastupitelé projednávali finanční výhled do roku 2024. Vedení kraje počítá s vyrovnaným hospodařením a nárůstem investic. Nejvíce peněz poputuje do silniční infrastruktury. Kraj chce využívat všech dotačních možností. Na pokrytí si v roce 2021 vezme půjčku ve výši dvě miliardy korun.

"Je to z toho důvodu, že pro příště nebude spoluúčast Středočeského kraje 10 procent, ale počítáme se spoluúčastí až 50 procent a to je ten zásadní rozdíl a důvod pro úvěrové financování," uvedl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Počet obyvatel ve středočeském kraji neustále stoupá. Tomu je potřeba přizpůsobit dostupnost služeb, jako je vlaková a autobusová doprava, sociální služby a podobně. Čím více služeb, tím více peněz. Kraj proto bude bojovat o navýšení rozpočtového určení daní. 

"V tomto je problém ten, že u krajů na rozdíl od obcí, není automaticky zvyšován podíl na daních podle počtu obyvatel. Podle mých odhadů je to asi tak jedna miliarda korun ročně, což představuje 10% rozpočtu. To je pro představu asi tak celkový objem investic, které jsme schopni za dnešních podmínek ve středních Čechách udělat," vysvětlil Kovács. 

Řešit se ale bude muset na vyšší úrovni. Podle zastupitelů je potřeba spolupráce poslanců na půdě sněmovny a reforma příslušného zákona. 

"Je opravdu nezbytně nutné najít řešení, které by systémově zajistilo pro Středočeský kraj dostatek prostředků. Druhá věc je samozřejmě důležitá stejně tak a to je zajistit co nejlepší kontrolu vynakládání těch finančních prostředků už na úrovni Středočeského kraje," uvedl zastupitel Středočeského kraje, Martin Kupka.

Hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Pokorná Jermanová, uvedla: "Já samozřejmě až bude připravený návrh zákona, budu vyzývat všechny naše poslance napříč politickým spektrem, aby se za tenhle požadavek postavili, protože Středočeský kraj je opravdu bitý na tom, že je tranzitním krajem."

Další zastupitelé na zasedání volali po přejednání v poslanecké sněmovně. Středočeští poslanci by se ve věci krajských zájmů měli spojit podobně jak to činí zástupci jiných krajů, pokud jde o jejich vlastní zájmy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu