• Načítám...
>

Obraz inspiroval čokoládu

Tváře expresionismu - tak se jmenuje speciální výstava v kutnohorské galerii Středočeského kraje. Zabývá se srovnáním děl českých, slovinských a německých expresionistů. A přináší i sladké pokušení v podobě uměním inspirované čokolády.

Reklama

Expresionismus je umělecký směr, který má kořeny v Německu. Slovinská díla jsou o poznání mladší než Německá a výstava v Kutnohorském GASKu nám ukazuje, jak velkou roli hrála při jejich zrodu Praha.

"Slovenští umělci chodili ve 20. letech studovat do Prahy. Praha, jakožto slovanská metropole se stala jedním z takových jejich cílů. Oni zde studovali na akademii výtvarných umění, ale více je asi ovlivnil ten městský život kaváren, restaurací, barů," řekla Adriana Primusová, kurátorka výstavy.

Výstava ale nerozčleňuje obrazy podle národnosti autora nebo doby. Je rozdělena do 6 tématických okruhů.

"Postihují jednotlivá témata, která jsou pro ten expresionismus podstatná. V nich se tito umělci vyjadřovali. Je to téma krajiny, sociálního umění, které bylo právě důležité, zejména pro ten slovenský expresionismus, potom tématika města, religiózní tématika, alegorie a umění a téma portrétů a autoportrétů," řekla Adriana Primusová.

Nebyl to zrovna portrét, který se stal inspirací pro jednu velmi zajímavou čokoládu.

"Jedná se o hořkou čokoládu s rozmarýnem a s malinovou kresbou. Tato neobvyklá a expresivní kombinace odpovídá vyznění nebo působení obrazu Zdeňka Rykra. Volba tohoto díla nebyla náhodná, jelikož Zdeněk Rykr se v rámci své užité tvorby věnoval právě reklamě a obalové estetice. My ho známe právě pro jeho grafické návrhy pro čokoládu Orion," řekla Veronika Marešová, kurátorka GASK.

Na závěr snad jen jedna drobná rada. V supermarketu nebo cukrárně tuhle čokoládu nežádejte. Je možné ji koupit jen v galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře a to pouze po dobu trvání výstavy Tváře expresionismu. Ta končí 15. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu