• Načítám...
>

U vody se musí umět žít

Rekreační plavba je celý systém s řadou ekonomických vazeb. Od samotných vodních cest, přes kotviště, přístaviště, stravovací i ubytovací zařízení až po opravu i výrobu lodí. A samozřejmě provokuje další investice v obcích. Některé z nich s tím mají problém, jiné naopak takovou příležitost rády uchopily.

Reklama

Třebenice bývaly pojmem pro všechny vodáky a vodomily. Dnes ty staré zlaté časy připomínají jen opuštěné lodě na zdejším zimovišti a lesem zarůstající vodácké zázemí.

"To byla plavecká ves. Odsud bylo hodně šífařů, kapitánů, někteří jsou do dnes. Ale je to prostě tak jak to je. Je to okrajová obec a bohužel tím i částečně strádá, protože ta infrastruktura je tady prakticky nulová. Obchod Třebenice mají, i hospodu, ale toho času zavřené, protože to dotyčnému podnikateli asi nic nepřináší," řekl Miloš Čapek, starosta Štěchovic.

Do renesance vodní turistky obec své naděje nevkládá a nejspíš vkládat nechce.

"Máme z toho většinou jen starosti okolo odpadků a třeba s těmi zimovišti," řekl Miloš Čapek.

"Na jedné straně slyšíte, že by chtěli turisty, že máme dělat akce, aby ti turisté tam byli. A na druhé straně pak slyšíte, že vlastně nechtějí, protože je to zatěžuje. Dá se to řešit," řekl Marek Černoch, pověřený řízením Stč. centrály cestovního ruchu.

"Zcela určitě by měly být poměrně přísné předpisy pro lodní turistiku. Úplně adekvátní silničnímu provozu. A s tím by měly být spojené i poplatky, které by už do těch obcí měly nějakým způsobem plynout," řekl Miloš Čapek.

Že to ale může fungovat bez tvrdých předpisů i bez poplatků je vidět trochu níže po proudu Vltavy v Nelahozevsi na Mělnicku. 

"Obec tady není primárně určena k tomu aby vydělávala. Je tady hlavně z toho důvodu, aby se o občany starala a starala se i o turisty. Poskytnout přívětivé prostředí, zajistit třeba i podnikatelské klima pro to, aby se tady podnikatelům dařilo, to je další příjem pro tu obec," řekl Jakub Brynda, starosta obce Nelahozeves.

"Já jsem velice spokojený, že jsme tady v Nelahozevsi, protože moje první bylo, když jsme před 15 lety chtěli postavit jednu z prvních soukromých marin. Jako první bylo to, že jsem šel za starostou a zeptal se ho, jestli by jim to tady nevadilo. A samozřejmě si myslel, že jsem nějaký blázen, že to stejně nedotáhnu. A ono to dopadlo," řekl Petr Kožený, majitel Mariny Vltava.

"Je to vizitka pro tu obec, že nějakým způsobem funguje a je to i směr, kterým by se chtěla dále vydávat," řekl Jakub Brynda.

"Pokud nějaká obec leží a někdo bydlí u nějakého toku nebo jezera nebo rybníka, tak by s tím měla spolupracovat, protože život vznikl u řeky, u jezera a tak dále. Tak by vždy s tím měla spolupracovat, protože je to ten život, který k tomu patří. Teď když jsem byl ve Švédsku, máčeli tam tříměsíční dítě ve vodě a učili ho žít s tou vodou. Tam je ta tradice obrovská. Tam se na tu vodu vejdou všichni. Od kajaku, plavce, až po velké a bohaté lidi, jachtaře, kteří mají velké lodě," řekl Petr Kožený.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu