• Načítám...
>

Když se staví nový starý dům

Přísný a schematický přístup k obnově památek by v některých případech znamenal jejich konec. Kdyby například památkáři v případě Zvěstova trvali na tom, že není možné od základů znovu postavit celou jednu část zámku, byla by z něj zřícenina navždy.

Reklama

Zámek ve Zvěstově nenahlodal jen zub času. Byl poškozen záměrně za použití výbušnin a to, co z něho zbylo, zůstalo stát jen díky dosud neobjasněnému zásahu vyšší moci.

"Původně bylo uděláno to, že se celý zámek odstřelí i s tím špejcharem, který byl vedle zámku. Ale nakonec to nějaká organizace zakázala, takže zámek zůstal celý, ten se neodstřeloval, ale odstřelil se ten špejchar, kde jsem tenkrát skladničil. V prvním patře bylo obilí," řekl Jaroslav Beránek, pamětník.

"Proč z toho zámku neudělali spíše nějaké středisko nebo úřad? Myslíte, že se na tom zámku mstili za nějaké příběhy v 50. letech?"

"To bylo tak, že to komunisté převzali. Původního majitele vystěhovali do kampeličky," řekl Jaroslav Beránek.

"Patřilo to Jarošům, kteří tady měli velkostatek a zámek, který k tomu patřil. Ti Jarošovi tady hospodařili. V těch 50. letech byli odsud odsunuti a de facto potomek pana Jaroše, který to měl vlastnit, byl v roce 1952 popraven," řekl Karel Babický, starosta obce Zvěstov.

"Tady bylo ještě takové vzbouření členů družstva. Jak to dopadlo?"

"To bylo v roce 1956. Nakonec to dopadlo tak, že přišla StB, posbírali je a všechny pozavírali," řekl Jaroslav Beránek.

Akci zkázy dokonala pak komunistická moc v době normalizace v roce 1970, kdy nechala část zámku odstřelit. Bohužel jde o velmi důležitou část, kterou musí rekonstrukce začít.

"Zpracovali jsme projektovou dokumentaci na obnovu odstřeleného křídla, které je technická komunikace, tedy schodiště, do dalších prostor. Takže aby se vůbec v zámku mohlo něco dít, je potřeba nejdříve obnovit tyto prostory," řekl Karel Babický.

Takže se ve Zvěstově vlastně z části staví nový starý dům, což je z hlediska památkové péče tak trochu unikát a z pohledu stavebních firem mnohdy noční můra.

"Sehnat kvalitní pracovníky, kteří jsou schopni se nějakým způsobem poprat se schopností naučit se pracovat s tradičním materiálem, je obrovský úkol. Je těžké sehnat lidi, je velmi těžké sehnat kvalitní a dobré lidi," řekl Milan Dropka, specialista stavebního dozoru.

Další výzvou je potom stavební materiál sám. Udělat např. kvalitní cihly, které přežijí věky, většinou už dnes také neumíme. Nezbývá tedy než je brát ze starých domů, které měly menší štěstí než zámek ve Zvěstově.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu