• Načítám...
>

Zámek Pakoměřice žije

Středočeské památky s možností budoucího společenského využití jsou předmětem zájmu vedení kraje už od roku 2016. Fond, který byl zřízen na jejich záchranu, nemá jen pomoci zchátralé domy opravit. Má jim vdechnout nový život.

Reklama

"Je to fond, který jsme vytvořili na základě návštěvy pana prezidenta v regionu, kdy nás vyzýval a předal nám knihu, kde jsou památky, na které se zapomíná, které nejsou úplně ve vlastnictví státu. Jsou buď v soukromých rukách nebo v majetku obcí a měst. My jsme ten fond založili vloni, kdy do něj šlo 30 milionů. V letošním roce do něj jde 40 milionů. Podmínkou je, že se tam musí sejít několik zdrojů. Zpravidla to bývají naše zdroje a jejich soukromé zdroje. Myslím si, že ten program je vždy velmi rychle vyčerpán," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

"V první řadě je to o penězích. Peníze se nám podařilo získat z dotací ze Středočeského kraje, za které jsme velice vděční, bez kterých bychom to nebyli schopni udělat. Druhou částku musíme přiložit. To je samozřejmé. Udělá to nějaký komplex finančních prostředků, které používáme na tu rekonstrukci," řekl Zdeněk Nováček, majitel zámku v Pakoměřicích.

Jenže peníze samotné nestačí. Někdo je musí proměnit ve skutečné úsilí a poctivou práci. Protože jde o stavby z dob, kdy byla poctivá ruční řemeslná práce samozřejmostí.

"Najít stavební firmu, která má čas, která je schopná, je dnes téměř nemožné. Nám se to podařilo. Jsou to šikovní chlapci, kteří tady pracují. Když si představíte, že tady stojím na stropu, který tady nebyl, byla tady díra, nahoře jsme museli shodit strop, takže tam byla také díra, tak dnes už vám to připadá normální. Předtím to ale bylo strašlivé. Takže si myslím, že je to jedno s druhým. Jak stavební firma, tak finanční prostředky a také naše úsilí. To vše nám pomohlo v tom, že to dnes vypadá takto. A kdybyste přišli za 2 nebo 3 měsíce, možná už si tady sednete do křesla," řekl Zdeněk Nováček.

A ta budoucí křesla by měla sloužit všem, kteří do staletých zdí pomohou vrátit energii života.

"My jsme dali projektu název Zámek Pakoměřice žije. A to je právě o tom. On bude žít jedině s těmi lidmi. My pevně doufáme, že spolky, které jsou nejen tady v obci ale i v okolí, třeba i Rada Středočeského kraje, si tady budou chtít udělat zasedání. A tím budeme naplňovat zámek tím životem. A proto to děláme. A důvod, proč to děláme, je také ten, že se to lidem možná bude i líbit a možná nám to pochválí. Neděláme to pro peníze, to v žádném případě. Naopak tady peníze utrácíme a víme, že je nikdy nedostaneme nazpátek," řekl Zdeněk Nováček.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu