• Načítám...
>

Náklady lze jen těžko předvídat

Dobrým obchodem oprava památky rozhodně není. Staré domy jsou z hlediska financí spíš jakousi černou dírou. Dokážou v nich zmizet miliony a nezanechat přitom žádnou vnější stopu. A to hlavně v případech, kdy se řeší statika.

Reklama

"Já říkám moje oblíbené přísloví, že tento dům neřídím já, on řídí mě. A každý kdo má památku nebo starý dům nebo rekonstruuje něco, co má opravdu ducha a má nějaký pátek za sebou, tak zjistí, že mám pravdu," řekl Pavel Kuře, majitel zámku v Martinicích.

Zámek v Martinicích má statické problémy. A to hlavně jeho spodní obvodová zeď, ve které byl původně hlavní vjezd do budovy. Na její zajištění kraj poskytl dotaci. Po opětovném obnovení vjezdu se ale zjistilo, že vjezd a nádvoří se zrovna příliš výškově neshodují. A tak se vynořila nutnost upravit a znovu odvodnit nádvoří, čímž se zase odkryly statické problémy v arkádách.


"Vy si naplánujete vše od A do Z, přesný postup, pak ale někde hrábnete a vypadne vám o půl metru více nebo méně, než byste plánoval. A v podstatě se to snažíme dělat tak, abychom se nemuseli k těm věcem vracet. Takže jsme začali statikou. Bylo to ale složitější a teď si nemyslím, že bychom nešli po tom, o čem se bavíme. Myslím, že se nám pouze trochu ten záměr rozšířil," řekl Pavel Kuře.

Kam a za kolik se nakonec případný záměr u staré památky rozšíří je ale mnohdy velmi těžké předvídat, natož přesně spočítat.

"Je to opravdu složité vystihnout tu konstrukci starých objektů. To jsou složité průzkumy. Zaměření musí odpovídat nějakým požadavkům. A opravdu sondy. Složité výpočty na to asi nejdou aplikovat, normy také určitě ne," řekl Otakar Hrdlička, statik.

"Skoro nic nepočítám, protože by to bylo přesné počítání s nepřesnými údaji, protože do toho nikdy nevidíte, nevíte jakou si máte zvolit značku malty, jaký materiál použít pro zdění, protože to může být chvíli lomový kámen, chvíli kvádrové zdivo, chvíli cihelné. A ti úředníci, kteří zpracují ty dotace, chtějí mít tu akci celou dopředu uzavřenou. To, co platí u nových staveb, oni chtějí aplikovat pro staré stavby. Ale stavebnictví, oprava historických budov, je bohužel úplně jiný svět," řekl Miroslav Fuchs, statik.

"Já si myslím, že spousta těch úředníků je rozumná a znají to. Já spíš říkám, že když ten člověk má trochu zkušenosti, tak nikdy nejsou problémy, protože ví co ta památka je," řekl Pavel Kuře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu