• Načítám...
>

Zřícenina Zvířetice se zavírat nebude

Restaurátoři dokončili další etapu sanací zdí a kleneb zříceniny Zvířetice. Projekt na její záchranu podporuje nejen ministerstvo kultury, ale i Středočeský kraj.

Reklama

Obecně se má za to, že torza kamenných zdí zříceniny Zvířetice jsou pozůstatky hradu. To je ale jen polovina pravdy. Hrad tu sice původně byl, ale to, co dnes vidíme, jsou pozůstatky honosného zámku, který byl zničen rozsáhlým požárem v roce 1720. Nemají - li se rozpadnout úplně a ještě navíc způsobit škodu nebo vážné zranění, potřebují profesionální restaurátorské práce.

"Tento rok to byly 3 takové lokace. První byla rekonstrukce kleneb ve starém paláci, abychom ho mohli zpřístupnit návštěvníkům, pak to byla jedna zeď, která směřuje k trati a třetí záležitost byla stabilizace nějakého erodovaného zdiva na věži," řekl Vojtěch Dvořák, vedoucí projektu Zvířetice Vision 21.

"Pro mě je to srdeční záležitost. Já jsem rodákem ze Zvířetice, z obce asi kilometr a půl vzdálené této zřícenině, chodil jsem sem už jako malý kluk. Nikdy bych si nemyslel, že jako starosta za to budu jednou takto zodpovědný," řekl Radim Šimáně, starosta Bakova nad Jizerou.

Bakov nad Jizerou je vlastníkem zříceniny od roku 2007 a musí se tedy starat nejen o ni samotnou, ale také nese odpovědnost za bezpečnost jejích návštěvníků.

"Je tady teď poměrně čirý turistický ruch, pohybuje se tady hodně lidí a koná se tady spousta svateb. Turistická sezóna je od dubna do toho října, je dlouhá a spousta návštěvníků tudy projde. Některá místa jsou opravdu nebezpečná, nicméně zatím tento areál nezavíráme a věřím, že k tomu nebudeme muset ani přistoupit," řekl Radim Šimáně.

Zřícenina stojí město nemalé peníze, ale není na to naštěstí samo.

"Chtěl bych poděkovat ministerstvu kultury a Stč kraji, že podporují ty naše žádosti. My teď budeme nuceni do rozpočtu města každým rokem dávat částku půl milionu - milion," řekl Radim Šimáně.

V rámci projektu Zvířetice Vision 21 si mohou návštěvníci užít na zřícenině třeba celý den. A to hlavně s dětmi, které jsou nadšené jednou zdejší hrou s názvem Tajemství zvířetického trezoru hraběnky Eleonory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu