• Načítám...
>

Jíloviště má zůstat venkovem

Obec Jíloviště brání svůj venkovský ráz a chrání okolní krajinu před developery. Všechno začalo občanskou iniciativou a následným referendem, které dokázalo rozbít plány na zastavění polí. Odměnou byl nejen dobrý pocit, ale i diplom za občanskou aktivitu z krajského kola soutěže Vesnice roku.

Reklama

Jíloviště čekal osud většiny obcí v blízkosti Prahy. Likvidace okolní krajiny v zájmu developerských projektů. Zdejší občané ale dokázali téměř nemožné. Postavit se na odpor velkému byznysu, uspořádat referendum a uspět. Brzy ale přišli na to, že zakládat spolky a podepisovat referenda nestačí. 

"Tady v Jílovišti jsme se snažili už léta zachovat venkovský ráz obce, protože odstrašujícím příkladem toho, jak to nemá být, je tady obec Trnová, ve které došlo k hromadnému prodeji pozemků, na kterých teď občas vzniká nějaká stavba, občas ne. Je to tam taková noclehárna," řekl Vladimír Dlouhý, starosta Jíloviště.

Jako první se iniciativy chopil jeden občanský spolek.

"Je to Spolek na ochranu krajinné oblasti Jíloviště. Tento spolek už tady funguje asi od roku 2010," řekla Jana Malá, místostarostka Jíloviště, předsedkyně spolku.

Přes veškeré snahy spolku ovlivnit územní plán v neprospěch výstavby se ale zastupitelstvo obce v roce 2012 rozhodlo jinak.

"Když už potom došlo k určitému záměru, že bude tady zastavěna ta nezastavitelná oblast, tak už nestačily jen ty snahy sdružení, museli jsme ale vytvořit širší spolek napříč uskupeními v obci, abychom byli schopni dosáhnout nějakého záměru a výsledku v tom referendu," řekla Jana Malá.

K referendu dorazilo více než 70% lidí, kteří výstavbu odmítli. Dalo by se říci, že občanská aktivita tedy uspěla sama o sobě. Ale tak to není.

"Osobně jsem se domníval, že to pro mě tím skončilo, i spolu s paní místostarostkou. Občané pak ale za námi začali chodit a přesvědčovali nás, že bychom měli sestavit kandidátku a do té obecní komunální politiky se zapojit, což jsme tedy udělali," řekl Vladimír Dlouhý.

Územní plán se totiž schvaloval až v roce 2015, tedy rok po obecních volbách. Kdyby se z protestujících občanů nestali politici, stejně by nakonec k zastavění okolní krajiny nejspíš došlo. Územní plán by vytvářela původní politická reprezentace, které venkovský ráz zase tolik na srdci neležel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu