• Načítám...
>

Horoměřice chtějí opravit svůj zámek

V Horoměřicích by rádi opravili zdejší zámek. Mají s jeho budovou velké plány, ale chybí peníze. Problematické jsou i okolní pozemky, které se po restitucích dostaly do rukou církve.

Reklama

Zámek v Horoměřicích patří obci. Ta by ho ráda opravila aby mohl sloužit jako místo setkávání a využila by při tom svou výhodnou polohu.

"Jsme na pomezí Prahy a Středočeského kraje, takže máme takovou myšlenku, že by to mohlo být setkávání jak lidí z Prahy, tak lidí ze středních Čech," řekl Ivan Král, místostarosta Horoměřic.

Nejprve ale obec musí dořešit problémy s pozemky.

"Teď se dohadujeme se Státním pozemkovým fondem o odkoupení nádvoří, případně převodu na obec. To je ještě v jednání. Musíme dořešit také přední nádvoří, které bylo vydáno v restitucích premonstrátům. Tak jsme také v jednání," řekl Ivan Král.

Dalším úskalím jsou peníze. Opravy by stály kolem 350 milionů korun a to obec z vlastního rozpočtu zaplatit nemůže. Bude tedy třeba získat dotace. Ať už z evropských či národních zdrojů. Jednou z možností je i krajský program pro obnovu památek se společenským využitím.

"Podali jsme ho. Bohužel ten počet žádostí je tak velký, že jsme se letos nedostali k čerpání. Tak budeme opětovně žádat a budeme doufat, že příští rok uspějeme," řekl Ivan Král.

Program se má každoročně rozvíjet a bude tedy schopen uspokojit více žadatelů.

"Minulý rok do tohoto programu šlo 30 milionů korun. Letos 40 milionů korun. Je to samozřejmě stále málo. Náš kraj by potřeboval mnohem více peněz do obnovy památek, už je to ale znatelný posun k lepšímu," řekl Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje.

"Samozřejmě chceme pomoci tomu, aby se ve Středočeském kraji dařilo opravovat kulturní památky. V okamžiku, kdy navíc ty kulturní památky budou zpětně sloužit veřejnosti, např. ke společenským akcím, tak je to důvod navíc," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

Zámek v Horoměřicích byl původně statkem v majetku Strahovského kláštera. A to podle písemných pramenů od roku 1273. Později ale měnil majitele. Opat Strahovského kláštera statek definitivně vykoupil v roce 1598. O jeho restituci, na rozdíl od okolních pozemků, ale premonstráti nežádali.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu