• Načítám...
>

Vlašimský zámek má řadu expozic

Původně gotický hrad s jedním z nejstarších anglických parků u nás, to je zámek Vlašim. Ten návštěvníkům ukazuje celou řadu expozic. Mnoho zajímavého se dozvíte například o střelivu, které se ve Vlašimi vyrábí už několik desítek let nebo o posledním rodu žijícím na zámku, rodině Auerspergů.

Reklama

Vlašimský hrad byl postaven na počátku 14. století pány z Vlašimi. Z původního gotického hradu se dodnes zachovaly pozůstatky v architektuře severního zámeckého křídla s věží. Zámek nabízí hned několik expozic.

"Přibližujeme vývoj vlašimského anglického parku, který je vůbec nejstarší v Čechách. Ta druhá část vás provází vývojem vlašimského sídla. A to od původního hradu pánů z Vlašimi až po rezidenci knížat z Auerspergu, kteří dali v polovině 19. století zámku konečnou podobu," řekl Jindřich Nusek, historik muzea.

Další z expozic se věnuje přírodě Podblanicka a ukazuje živočichy, kteří žijí v regionu. Ale třeba i Zlatodůl Roudný. Ten byl českým nejvýznamnějším ložiskem zlata ve 20. století. Expozice ukazují i řadu artefaktů. 

"Meč, který se nalezl koncem 19. století přímo na hoře Blaník, který je z dobu kolem roku 1 400. Musíme si představit, že to bylo asi velké povzbuzení, že se v době, kdy se tato pověst o blanických rytířích znovu probouzela, tam nalezl ten meč," řekl Jindřich Nusek.

Návštěvníci se také dozvědí hodně o zbraních a jejich vývoji nebo o firmě Sellier & Bellot, která je známou díky výrobě střeliva. A ve Vlašimi působí už 8 desítek let. 

"Vznik té firmy nám připomíná také jeden unikát, který je v této místnosti. A to je právě pracovní stůl pana Selliera, na kterém podle rodové pověsti měla být podepsána smlouva o vzniku firmy Sellier & Bellot. Tady se nachází jedna z nejucelenějších sbírek střeliva na českém území," řekl Jindřich Nusek.

Zámecká Kaple sv. Vincence je zase místo, které spojuje několik stavebních slohů, gotické zdi, renesanční sochu Krista, manýristické štuky, barokní oltář nebo malby na stropě z poloviny 19. století. Poslední část expozice připomíná poslední majitele zámku - rodinu Auerspergů.

"V této první místnosti si připomínáme Auerspergy hlavně jako bojovníky proti Turkům a také proti revoluční a napoleonské Francii. Druhý salón připomíná hlavně Carlose Auersperga jako prvního premiéra Rakouska-Uherska a také jako dlouholetého maršálka Českého sněmu. Třetí místnost je bývalá knížecí ložnice," řekl Jindřich Nusek.

Muzeum Podblanicka v zámku Vlašim je otevřené pro návštěvníky až do prosince. Bližší informace o otevíracích hodinách získáte na stránkách www.muzeumpodblanicka.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu