• Načítám...
>

V MUDu je živo i v létě

I léto může být zajímavým obdobím pro návštěvu expozice výtvarného umění. Až do 29. srpna můžete v Muzeu umění a designu v Benešově navštívit například výstavu soch Karla Nepraše nebo výstavu skupiny UB12, která se jmenuje MUD pro Šetlíka. Muzeum je otevřené každý den od úterý do neděle.

Reklama

V Muzeu umění a designu v Benešově můžete vidět 2 zajímavé výstavy. Ta první ukazuje sochy Karla Nepraše.

"Tu výstavu jsme plánovali delší dobu hlavně proto, že máme ve sbírce 2 jeho sochy. Jedná se o 2 Kráčející, které Karel Nepraš před 18 lety muzeu zapůjčil a po jeho smrti je muzeum odkoupilo," řekla Alena Bartková, kurátorka výstavy.

Výstava vznikla ve spolupráci s dcerou Karla Nepraše a kromě soch uvnitř můžete vidět sochy i před muzeem.

"Tyto sochy jsou odlitek z bronzu. Sochy venku jsou z litiny. To jsou takové 2 oblíbené materiály Karla Nepraše. Ale konkrétně tyto sochy vznikly z reálných instalatérských trubek. Jsou všude vidět tovární čísla těch konkrétních trubek," řekla Alena Bartková.

Další výstava dostala název MUD pro Šetlíka.

"Tato výstava je průřezem tvorby členů výtvarné skupiny UB12, kde Šetlík dlouhá léta působil. Skupina se zformovala koncem 50. let. Její tvorba nebyla vázaná žádným programem. Bylo to uskupení spíše přátelské," řekla Lenka Škvorová, kurátorka výstavy.

Výtvarníci v uskupení UB12 tvořili nejrůznějšími technikami. Od malby, přes grafiku, až po plastiku.

"Z těch významných jmen bych jmenovala Adrienu Šimotovou, Jiřího Johna, Stanislava Kolíbala. Skupina uspořádala několik společných výstav a její činnost byla ukončena po srpnových událostech roku 1968," řekla Lenka Škvorová.

Obě výstavy můžete navštívit až do 29. srpna. Muzeum umění a designu v Benešově je otevřené od úterý do neděle od 10:00 do 18:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu