• Načítám...
>

Trvalé bydliště v Milovicích se vyplatí

Milovice uhájily svůj systém třídění odpadu. Spor města s Ministerstvem vnitra, kterému se milovický způsob motivace občanů nezamlouval, se dostal až k Ústavnímu soudu. Ten se přiklonil na milovickou stranu.

Reklama

Milovice se rozhodly, že zabijí dvě mouchy jednou ranou. Zlepší třídění odpadů a ještě budou motivovat lidi, kteří se sem stěhují, aby si ve městě zařídili trvalý pobyt. Pak mají nárok na tzv. pytlový sběr tříděného odpadu, za který město vyplácí peníze.

"Je to takový bonus pro trvale žijící občany. My jsme dělali vyhlášku v Milovicích, schválilo to zastupitelstvo. Ministerstvo vnitra nám to samozřejmě rozporovalo, nebylo tam kladné stanovisko. Vyhráli jsme u Ústavního soudu," řekl Lukáš Pilc, starosta Milovic.

Ministerstvo vnitra požadovalo vyhlášku za diskriminační, což Ústavní soud neuznal. Milovice systémem sběru odpadů řeší dosud nevyřešený a velmi vážný problém řady obcí v blízkosti Prahy. Lidé se do nich stěhují ale nepřihlašují. A obce na ně nedostávají peníze z tzv. rozpočtového určení daní. Služby jim ale zajistit musí. A tak Milovice prostě v oblasti odpadu zajišťují základní službu všem, ale něco navíc mají pro ty, kteří zde trvale žijí.

"Je to systém, kdy si ten člověk může vzít tady pytel na odpad. Jedná se o papír a plast. On to odnese na sběrné místo nebo na separační dvůr, tam se mu to načte do aplikace, kde se ukáže kolik nasbíral. Potom je odměňován z tohoto systému," řekl Lukáš Pilc.

"Přijde ke mně, já mu dám formulář, který vyplní. Tam jsou veškeré údaje, adresa, vyplní tam i číslo účtu, na který mu budou chodit ty peníze. Potom mu vyjedou štítky na plasty a na papír," řekla Petra Mejzlíková, referent pro odpadové hospodářství.

Pytle se pak načítají a podle váhy dostává obyvatel Milovic odměnu. Ročně si může přijít až na 600 korun. Přesně tolik se v Milovicích platí za odpad. Tímto způsobem tedy trvale žijící občan 600 korun zaplatí a 600 korun si může vydělat, takže v součtu ho odpad nestojí nic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu