• Načítám...
>

Havířský kostelík láká svatebčany

Havířský kostelík v Poděbradech prožívá první sezónu po generální opravě. Oblíbili si ho především svatebčané kvůli jeho neopakovatelné atmosféře. Historie tohoto místa je ale dost temná.

Reklama

"My tady stojíme na takovém zvláštním místě pro Poděbrady. Na popravišti. Poděbrady měly kdysi dávno útrpné právo. Bylo tady sťato 10 vůdců velikého povstání kutnohorských havířů začátkem srpna roku 1496. Lidé s nimi měli veliký soucit a přibližně 20 let po této události ze sbírek mezi pražskými a kutnohorskými měšťany nechal jeden z nich v místě popraviště postavit takovou malou dřevěnou kapličku," řekla Jana Hrabětová, historička.

Osud kapličky ale nebyl jednoduchý a dnes z původní stavby nezbylo nic. První zásadní kompletní přestavbou prošla po třicetileté válce.

"Tady v těch prostorách lágrovalo i císařské vojsko a Sasové, takže poničili tu kapli. Poděbradští měšťané sebrali finanční prostředky, postavili kapličku o něco větší, postavili zde také zvonici, která se dochovala do dnešních časů a v roce 1865 vznikla nová iniciativa a z té dřevěné kapličky byla přestavěna na kapli zděnou, která se prakticky zachovala do dnešních časů," řekla Jana Hrabětová.

Současná kaple, čili Havířský kostelík, patří městu a to jej nechalo v loňském roce kompletně zrekonstruovat a získalo tak velmi nevšední obřadní síň.

"Dnes je ten kostel odsvěcený, takže ho město používá pro koncerty, kulturní programy a také se tam konají svatby. Je to dost vyhledávané místo pro svatební obřady kvůli atmosféře," řekl Jaroslav Červinka, starosta města Poděbrady.

S místem popravy havířů se vlastně pojí i úplné počátky poděbradského lázeňství. Nedlouho poté, co byla postavena původní kaplička, se zde totiž objevil pramen železité vody a lidé věřili, že je to nevinně prolitá krev kutnohorských havířů a přisuzovali ji zázračnou moc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu