• Načítám...
>

Lidová architektura je cenné dědictví

Ve Středočeském kraji se uskutečnily Dny lidové architektury. Jejich cílem je upozornit co nejširší veřejnost na historické vesnické stavitelství. To je dokladem řemeslného umu našich předků a představuje i významný krajinotvorný prvek.

Reklama

Dny lidové architektury ve Středočeském kraji už mají za sebou tři úspěšné ročníky. Letošní, třetí ročník dnů, se uskutečnil na Kokořínsku. Zahájeny byly ve Lhotce u Mělníka.

"Dny lidové architektury slouží k tomu, abychom si připomněli, že naše kořeny a tradice nespočívají jen v hradech, zámcích a různých sakrálních stavbách," řekl Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje.

"Hlavně chceme prezentovat tu nádhernou lidovou architekturu a samozřejmě skalní byt, který muzeum má a je to poslední obývaný skalní byt," řekla Miloslava Havlíčková, ředitelka Regionálního muzea Mělník.

Na Kokořínsku je i řada domů s klasickými prvky lidové architektury, ale bohužel nebývají památkově chráněné, takže se nezřídka mění ve stavby, které si třeba zachovají původní půdorys, ale s novými plastovými či trojdílnými okny už jejich rázovité kouzlo mizí.

"Pokud to jsou lidé, kteří tam bydleli trvale, tak tam mnohdy dělali zásahy, které jsou opravdu velmi nevhodné. Musím říci, že díky chalupářům se nám naopak podařilo na Kokořínsku v té naší části zachránit spoustu staveb," řekla Miloslava Havlíčková.

"Je to bohatství země, na které jezdí i ze zahraničí cizinci. Já se vždy pánů starostů ptám, proč si myslí, že k nim ti lidé jezdí. Tady jsou nádherné památky minulosti," řekl Oldřich Janota, ředitel Kotěrova centra architektury.

Častým důvodem, proč lidé ničí původní ráz svých domů, jsou i peníze. Protože opravit dům v původním stylu není nic levného. Ale mnohdy by stačilo se více zajímat o nabízené možnosti financování.

"Je spoustu akcí, dotací, některá města nebo obce podporují rekonstrukce těch starých objektů," řekl Oldřich Janota.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu