• Načítám...
>

Nymburk bude mít dvě nové lávky

Nymburk bude mít v budoucnu dvě nové lávky pro pěší. Náhrada původní lávky odstraněné z bezpečnostních důvodů totiž ještě chvíli potrvá a tak město zvolilo ještě jedno, rychlejší řešení.

Reklama

Labe dělí Nymburk na 2 části a chodci nyní musí z jedné strany na druhou přívozem. Původní lávka pro pěší měla stejnou konstrukci jako ta, která se zřítila v pražské Troji. A tak ji město nechalo raději zbourat. Ale postavit úplně novou lávku není zas tak jednoduché a chce to čas.

"Momentální situace je taková, že jsme ve fázi ukončení příprav projektových prací. Platí, že pokud se vše povede, v polovině roku 2020 bychom chtěli začít budovat novou lávku," řekl Tomáš Mach, starosta města Nymburk.

Město samozřejmě také musí sehnat na novou lávku peníze. A ty sice nejspíš dostane, také to ale chvíli potrvá.

"V příštím roce máme přislíbené peníze ze SFDI až do výše 100 %, aby se vybudovala nová lávka," řekl Miloš Petera, radní města Nymburk.

Existuje ale varianta, která možnost přejít z jedné strany města do druhé značně urychlí. To je v současné stavu nymburských mostů a lávek klíčová záležitost. Město chce využít k přechodu přes řeku těleso plavební komory.

"Naší prvořadým cílem je propojit občany obou částí. Máme tady 22 mostů a lávek, které jsou v nějakém stavu. Máme tady teď 6 mostů, které projdou diagnostikou, opravou. Ten kamenný most také projde rekonstrukcí," řekl Tomáš Mach.

"My jsme v tom mezidobí, aby vůbec byl nějaký bezbariérový přechod, požádali státní fond přes pana ministra dopravy o dotaci na lávku přes plavební komoru. Byli jsme úspěšní. Ty peníze městu přijdou. Je to ve výši nad 20 milionů korun a v tom mezidobí by se ta lávka, když to půjde dobře, měla začít stavět ještě v letošním roce," řekl Miloš Petera.

Přívoz město podle současné smlouvy ponechá až do konce roku 2021. To ale ještě nemusí znamenat jeho úplný konec. Jen je nutné najít takový model jeho fungování, který by město nestál příliš mnoho peněz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu