• Načítám...
>

Sucho je společný problém

Středočeský kraj rozhodně neleží na okraji zájmu premiéra ani jednotlivých ministrů. Členové vlády se účastní nejen pravidelných setkání vedení kraje se starosty měst a obcí, ale také přímo v terénu pomáhají řešit závažné problémy. Naposled to bylo sucho, zemědělství a doprava.

Reklama

Už několik let trpí Středočeský kraj suchem. Hladina podzemních vod klesá, studny vysychají, odumírají lesy. Jednou z nejhůř postižených oblastí je Rakovnicko.

"Sucho a klimatické změny jako takové se Rakovníka bezpochyby týkají jako kohokoliv v celé České republice, nicméně Rakovník jako region je ve srážkovém stínu, takže tady prší méně, než je v celé republice obvyklé," řekl Jan Švácha, místostarosta Rakovníka.

"Letos je to úplný extrém. Kdybyste se šli podívat do soukromých zahrad, tak třeba třešně v podstatě uschly na stromech, podobně je to s meruňkami, když nikdo nemá možnost intenzivně zalévat ty stromy, tak to ovoce před dozráním uschne," řekl Tomáš Valer, starosta městyse Senomaty.

"Čím více diskutujeme o té vodě, tak jsem přesvědčen, že je to naše hlavní priorita. Bohužel se o tom klimatu mluví dlouho a asi jsme tomu moc nevěřili, teď už jsou ty problémy obcí veliké a my jsme to dnes na tom Rakovnicku, což je asi nejsušší oblast v České republice, vyřešili," řekl Andrej Babiš, předseda vlády ČR.

Řešení spočívá v přivedení vody z povodí Ohře od Nechranické vodní nádrže přes budoucí nádrž Kryry do dvou menších nádrží nad obcemi Šanov a Senomaty. Jenže navzdory vládnímu optimismu, samotné nádrže nám vodu do krajiny nevrátí. Je třeba současně napravit nevhodné zásahy, jako bylo narovnávání toků či vysoušení mokřadů, rybníků a rybníčků.

"My jsme třeba od 17. století snížili plochu rybníků v českých zemích o 70 %, o 30 % klesla délka říčních toků, protože bylo cílem napřímit ty toky a rychle tu vodu dostat z českých zemí, aby tady neškodila. Milion hektarů bylo odvodněno, to byly mokřady a my jsme je změnili na zemědělskou půdu, nebo to také byly třeba rybníky. Nějakým způsobem to byly krajinné prvky, které tu vodu držely nebo k tomu pomáhaly," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Napravovat omyly předků v krajině nebude tak snadné a na výsledek si můžeme počkat třeba i dalších sto let. Všechno anebo téměř všechno musíme udělat opačně - zatímco dříve se všichni vody chtěli co nejrychleji zbavit, my ji potřebujeme v krajině co nejdéle zadržet. A začít můžeme třeba tzv. revitalizací vodních toků, tedy jejich navrácením do původních přirozených koryt. To už se leckde daří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu