• Načítám...
>

Bez D3 to nepůjde

Kromě sucha je další velkou bolestí středních Čech doprava. Ta se těžko zlepší bez dobudování Pražského okruhu a dálnice D3. Jsou ale lidé, kteří si to nemyslí a svými protesty výstavbu zdržují. A také tady hraje svoji roli voda.

Reklama

Lidé sdružení v uskupení s názvem Alternativa mají z dálnice strach a navrhují, aby vše zůstalo jako dosud, jen s úpravami stávající silnice na jihočeský Tábor. A svůj názor prosazují velmi razantně.

"Já jsem trošku čekala ostřejší situaci, protože Alternativa je poněkud agresivní v prosazování svého názoru, na druhou stranu nám předali nějaké vyjádření,  v mnoha bodech s nimi nemohu souhlasit a rozhodně nemůžu souhlasit s tou variantou řešení, že D3 není potřeba a že stačí 1/3, protože ta kapacita 1/3 po všech těch úpravách, které má za sebou, je už v tuto chvíli plná. Je to plné každé ráno ve špičce a odpoledne při návratu zpět. Je to logické, protože počet obyvatel Středočeského kraje se zvyšuje," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

I v případě protestů proti D3 hraje také roli voda. Obyvatelé okolních obcí mají strach, že stavba dálnice negativně ovlivní hladinu podzemních vod a jejich studně vyschnou. Jenomže ony vysychají už nyní.

"V některých městských částech postupně ubývá voda ve studních, je to problém posledních několika let nejen u nás," řekl Michal Hodík, starosta Bystřice.

Jde vlastně o takový paradox - lidé se bojí o vodu kvůli dálnici. Ale právě díky dálnici, ke které bude přiložen vodovod, budou vodu mít.

"Samozřejmě pro ŘSD tím, že umožňuje do svých ochranných pásem umístit tento vodovod, tak trošku řeší i svůj problém, že v případě, že by došlo k úbytku vody v určitých místech, tak nabízí alternativní řešení zásobování vodou. Jsou to takové spojené nádoby, které řeší ten problém a já si myslím, že to je jediná cesta," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu