• Načítám...
>

Řezbáři přispěli k výročí

Občané Petrovic budou rozhodovat, kam budou umístěny sochy z letošního řezbování. To se zde konalo už podeváté a přineslo opět unikátní výtvory, které ozdobí významná místa obce.

Reklama

Letošní díla řezbářů jsou zatím v petrovickém sběrném dvoře, což by ledaskomu mohlo připadat jako místo pro umění nedůstojné. Ale má to svůj důvod. Sochy zde totiž budou před svým umístěním na budoucí stanoviště důkladně ošetřeny.

"Ošetřujeme je proti dřevokaznému hmyzu a houbám. Následně tam, kde sochy budou v kontaktu se zemí, jsou natírány gumoasfaltem, aby se zamezilo vnikání vlhkosti do té sochy," řekl Petr Štěpánek, starosta Petrovic.

Rozhodování o budoucím umístění soch je v Petrovicích společenským procesem, na kterém se může podílet každý, komu na obci záleží.

"My po každém řezbování na prvním zasedání zastupitelstva, letos to vychází na 23. září, před vlastním zahájením se všemi, kdo mají zájem se vyjádřit, vedeme takovou veřejnou rozpravu, ve které se rovným hlasem jak zastupitelé, tak všichni přítomní domlouvají, kam by kterou řezbu rádi umístili," řekl Petr Štěpánek.

Letošní ročník řezbování byl svým způsobem unikátní. Petrovice totiž letos slaví 800. výročí založení obce. A jedna ze skulptur se k němu přímo vztahuje. V souvislosti s výročím bude připraveno ještě jedno dílo. Kniha, která bude poukazovat na důležité historické okamžiky a hlavně na významné místní osobnosti, mezi které bezesporu patřil geniální renesanční tvůrce krajiny Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan.

"Ta magická postava Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan byla na svou dobu osobnost neobyčejně pozoruhodná, protože on byl nejen skvělý projektant, ale také skvělý manažer," řekl Vladimír Kříž, historik.

Petrovice v souvislosti se svým kulatým výročím připravují ještě řadu dalších aktivit a jen tím potvrzují, že jsou obcí, kde to žije.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu