• Načítám...
>

Starostovo dítě ostudu nedělá

V Neveklově po desetiletích konečně funguje multifunkční objekt na náměstí. Rozestavěný byl jako obchodní dům ještě za minulého režimu, ale pak jeho skelet dlouhá léta hyzdil své okolí. Dnes jsou v něm obchody, byty i městský úřad.

Reklama

Hledáte-li v Neveklově městský úřad, musíte si správně vybrat ze 3 možností. Všechny jsou na náměstí s označením radnice nebo právě městského úřadu.

"Městský úřad sídlí historicky již ve třetí budově. Původní radnice je ze 17. století. Následně úřad a vedení obce bylo přestěhováno budovy č. p. 80 opět na náměstí," řekl Ladislav Trumpich, starosta Neveklova.

A zatím poslední stěhování přivedlo vedení obce do nově dostavěného multifunkčního objektu také na náměstí. Na dokončení si tento dům musel počkat téměř 30 let. Jeho osud je spojený s životním příběhem posledního předlistopadového předsedy Národního výboru, který nakonec v soutěži Svazu měst a obcí získal ocenění nejlepšího starosty 2014 až 2018 v rámci Středočeského kraje.

"V té době se po republice stavěla obchodní centra, hlavně to stavěla Jednota, takže naši lidé se začali ptát, proč tady také toto nemáme. Bylo to velmi komplikované, tady stály domy, část už byla zbořená. Samozřejmě toho dosáhnout ve finále šlo. Bylo to velice těžké, měli jsme ale dobré kamarády na dobrých místech, tak to nakonec klaplo a tento dům se postavil. Stavěla ho Jednota, ale nedostavěla ho," řekl Jan Slabý, bývalý starosta Neveklova.

Po listopadu 1989 se o dostavbu snažili soukromí podnikatelé, ale žádná z těchto akcí nedopadla dobře. Město se tedy do toho pustilo samo. Oslovilo partnery z řad soukromých firem a vytvořilo strukturu PPP.

"To znamená propojení privátních a veřejných financí. Ovšem udělali jsme to tak, že investoval každý ze svých peněz, aby to bylo průhledné, a samozřejmě starosti byly. Ale povedlo se a já osobně toto považuji za své dítě. Jak tenkrát, tak i dnes. Mám z toho radost a nikdo mi ji nevezme," řekl Jan Slabý.

A toto dítě rozhodně Neveklovu už žádnou ostudu nedělá a je dnes jedinou správnou adresou vedení města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu