• Načítám...
>

Neveklov zvládl svůj tragický osud

Neveklov si připomíná sedmdesáté páté výročí kompletního vysídlení. Během druhé světové války vyhnali nacisté obyvatele města i jeho širokého okolí a udělali si z krajiny i zemědělských usedlostí střelnici.

Reklama

Neveklovsko sloužilo za války jako cvičiště zbraní SS. Za tím účelem byli vyhnání jeho původní obyvatelé. Vystěhování probíhalo v 5 etapách v letech 1942 až 1944.

"My mluvíme o tom, že vystěhování jako takové postihlo téměř 30 tisíc obyvatel," řekl Michal Sejk, místostarosta Neveklova.

Mnozí byli ze svých domovů vyhnáni zcela, jiní museli sloužit zbraním SS nebo hospodářské správě cvičiště. Na vysídleném území bylo zřízeno i několik koncentračních táborů.

"Byly tady tábory trojího typu. Jednak to byly tábory pro židovské míšence a manžele židovek, dále to byly výchovné tábory pro provinilce nebo pro politické odpůrce jak z říše, tak z protektorátu. A dále to byly kárné tábory přímo pro příslušníky SS, případně Wehrmachtu," řekl Michal Sejk.

Po válce ale Neveklovsko čekala další rána. Lidé, kteří se vrátili a z trosek opět obnovili svá hospodářství, postihla zase komunistická moc.

"Nejhorší pro ty navrátilce byla potom polovina 50. let ve chvíli, kdy si mnozí z nich dokázali hospodářství znovu zařídit, tak byli vysídlováni dále," řekl Michal Sejk.

Je tedy až neuvěřitelné, jak se Neveklovsko dokázalo se všemi historickými křivdami vyrovnat.

"Neveklovu se podařilo veškeré ty válečné rány zahojit. A to nejen díky vedení města, ale hlavně díky obyvatelům," řekl Ladislav Trumpich, starosta Neveklova.

Tragédie minulosti dnes tedy připomínají jen památníky a výřez starého dubu se stopami po střelách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu