• Načítám...
>

Kauza domova ve Svojšicích skončí nejspíš u soudu

Spor Mileny Johnové a bývalého ředitele domova pro lidi s chronickými psychickými problémy ve Svojšicích nejspíš skončí u soudu. Audit odhalil nehospodárné zacházení v domově v letech 2017 a 2018. To ale bývalé vedení odmítá a a sám ředitel podal na radní trestní oznámení.

Reklama

Domov se zvláštním režimem ve Svojšicích na Kolínsku, který zřizuje hlavní město a kde jsou umisťováni lidé s chronickými psychickými problémy z Prahy, má podle magistrátu hned několik problémů. Jedním z nich je, jak ukázal audit, nehospodárné zacházení s financemi v letech 2017 a 2018.

"Neprobíhala výběrová řízení, některé služby nebo dodávky nebyly dodány, některé věci byly koupeny zbytečně drahé nebo ve zbytečně velkém množství. Jen za ty 2 roky, snad si to dobře vybavuji, těch financí, které nebyly hospodárně využity, bylo asi 15 milionů," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Jakékoliv pochybení ale bývalý ředitel domova popírá a argumentuje tím, že hospodaření domova bylo vyrovnané s hospodářským výsledkem 0. Rozhodl se proti nařčení radní Mileny Johnové bránit trestním oznámením.

"Je to trestní oznámení na ochranu osobnosti, protože paní radní používá mé jméno a vyloženě vykládá takové věci a lži, že už jsem to nemohl dále snášet," řekl Vítězslav Forman, bývalý ředitel Domova Svojšice.

Podle radní Johnové a prozatímní ředitelky Hradilkové ale finance nebyly jediným problémem, který domov sužoval.

"Vzhledem k tomu nešťastnému způsobu hospodaření je to zařízení dost zanedbané. Jsou tady časté havárie vody, bojleru, elektrických rozvodů, výtahu a podobně. A další věc je, že lidé tady nemají vlastně žádnou smysluplnou činnost. Jsou úplně odtrženi od běžného života. Máme tady 3 lidi s vysokoškolským titulem, máme tady lidi, kteří jsou vystudovaní nebo vyučení, a přes to tady nedělají vůbec nic. Celý den nemají na práci nic jiného, než se jít projít nebo kouřit, případně sedět tady venku a čekat až půjde někdo okolo," řekla Terezie Hradilková, pověřená řízením Domova Svojšice.

I tyto argumenty však bývalý ředitel zcela odmítá.

"Máme všechny certifikáty o kvalitě pečovatelských, sociálních a ošetřovatelských služeb. To jsem získali jako první zařízení zřizovatele hl. m. Prahy. Veškeré změny, které jsme navrhovali, sociální zařízení na pokojích, zmenšení pokojů, nám zamítli. Takže to vše ztroskotalo na tom, že je to památka a přes to nejede vlak," řekl Vítězslav Forman.

Celý spor mezi magistrátem a bývalým vedením Domova Svojšice tak nejspíš rozhodne až soud.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu