• Načítám...
>

Šanov se bojí o vodu

Kostomlaty a Šanov mají mít do budoucna za humny velké vodní plochy. Do nich by přitékala voda přes Kryry z Nechranické nádrže v povodí Ohře. V Šanově se ale spíš bojí, že by o vodu mohli přijít.

Reklama

Šanov odebírá pitnou vodu v místě, kam má být přivedena voda z povodí Ohře. Dochází tu k paradoxní situaci. Řešení, které má pomoci Rakovnicku zvládat sucho, může rakovnickou obec připravit o vodu.

"U nás by se měla stavět vodní nádrž o rozloze zhruba 25 hektarů. Výstavbou by mohlo dojít k znehodnocení zdroje pitné vody. Je potřeba tedy udělat nové zdroje, o kterých jsme jednali na výjezdním zasedání vlády. Bylo nám přislíbeno od pana ministra Brabce, že je možnost čerpat dotace na výstavbu nových vodních zdrojů," řekl Zdeněk Netrh, starosta Šanova.

"My můžeme těm menším obcím nabídnout i náš program, který je velmi úspěšný, kdy jsme za poslední 2 roky udělali více než 400 projektů pro 400 obcí v zajištění pitné vody, protože skoro celorepublikově ta podzemní voda klesá doslova v měsících. Takže je potřeba vrtat nové studny, nové vrty," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Žádný vrt ale lidem v obcích nezajistí, že v něm bude voda i v budoucnosti. 

"Bavili jsme se také o kapacitních možnostech, to znamená napojení na nějaké velké vodovody, protože ty vrty také mohou být řešení třeba na 10 let a pak vyschnou i ty hlubší," řekl Richard Brabec.

A právě velké projekty, jako je v tomto případě přivedení vody z povodí Ohře na Rakovnicko, lidem mohou pitnou vodu zajistit. Mají je ale doplňovat tzv. přírodě blízká opatření, tedy v podstatě uvádění krajiny do stavu před narovnáváním toků a vysoušením polí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu