• Načítám...
>

Muzeum TGM chystá velkolepou akci

Muzeum TGM v Rakovníku chystá velkou akci. V příštím roce totiž uplyne 400 let od bitvy nebo spíš šarvátek u Rakovníka, které v podstatě předznamenaly výsledek bitvy na Bílé Hoře. A muzeum se chce zasloužit o to, aby se tato téměř zapomenutá historie dostala do povědomí veřejnosti.

Reklama

O bitvě na Bílé Hoře v roce 1620 ví každý, i když trvala jen krátce. Ale o 9 dnech soupeření armád u Rakovníka, které vlastní bitvě předcházelo, už ví jen málokdo. Napravit to chce muzeum, které má samo dlouhou historii i neobvyklé sbírky.

"Ono se to moc v učebnicích nepíše, ani se o tom ve školách neučí, a proto jsme se v roce 2010 rozhodli, že to prázdné místo v historii nějak zaplníme a začali jsme provádět terénní archeologické průzkumy v okolí Rakovníka. Zjistili jsme, že během 9 dnů těsně předcházejících bitvě na Bílé Hoře se tady obě velká vojska zastavila a pokoušela se nějakým způsobem ten spor vyřešit. Po těch 9 dnech takových nejapných šarvátek s nijakým výsledkem se rozhodla vojska odejít na Bílou Horu, kde všichni víme, jak to za 2 dny dopadlo během hodiny a půl," řekla Kateřina Blažková, zástupkyně ředitelky Muzea TGM Rakovník.

Muzeum, s pomocí řady odborníků a za podpory svého zřizovatele - Středočeského kraje, se proto rozhodlo historickou roli Rakovníka v rozhodujícím boji o českou státnost, který skončil prohrou a 300 let trvající nadvládou Habsburků, v příštím roce velkolepě připomenout. A to rekonstrukcí tehdejších událostí.

"Těch pomocníků a spolupracovníků bude velké množství, protože to je opravdu velké sousto na 3 víkendy včetně pochodu na Bílou Horu s vozy a s koňmi," řekla Kateřina Blažková.

Asi bychom našli jen málo muzeí, která by si troufla na takovou akci. Muzeum TGM v Rakovníku je ale dlouhodobě velmi aktivní institucí a v loňském roce oslavilo už 120 let.

"Podobně, jako jiná další malá regionální muzea, vzniklo na základě sběru pro národopisnou výstavu Českoslovanskou, která proběhla v Praze roku 1895. Muzeum se také několikrát stěhovalo a na konci 30. let 20. století se přestěhovalo do této budovy, kde vlastně sídlí dosud. V letošním roce tady proběhla poměrně rozsáhlá rekonstrukce," řekla Lenka Šmídová, kurátorka národopisné a historické sbírky.

Tu vidíme na každém kroku, stejně jako široký záběr muzea a unikátní pojetí vlastivědného zaměření. Ke stálým expozicím totiž zdaleka nepatří jen neživé exponáty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu