• Načítám...
>

Participativní rozpočet kraj doladí

Reklama

Středočeský kraj chce nově umožnit lidem aby mohli sami rozhodnout o některých projektech.

"Veřejnost si zaslouží rozhodovat o projektu, který chce podpořit v rámci své obce, místní akční skupiny nebo regionu," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Řada našich starostů, kteří jsou ve Starostech a nezávislých, participativní rozpočet používá, pracuje s ním. Akorát nám připadá, že kraj je moc velký," řekl Věslav Michalik, zastupitel Středočeského kraje.

"My jsme se rozhodli, že těch 50 milionů určitě rozdělíme podle nějakého regionálního hlediska. Více se kloníme právě k těm menším celkům, což jsou tzv. obce s rozšířenou působností," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

"Zatím k tomu nebylo nic představeno a jen se vyčlenily prostředky," řekl Věslav Michalik.

"Ty podmínky a pravidla jsou ještě ve fázi příprav a určitě budeme diskutovat jak se svazem měst a obcí, tak se sdružením místních samospráv, také ale s orgány kraje," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Peníze vyčleněné na samostatné rozhodování občanů bude tedy možné využít až napřesrok.

"My jsme navrhovali aby ty peníze, které stejně nemůže v tuto chvíli nijakým způsobem vynaložit, putovaly obcím a městům, které uspěly v dotačních řízeních na budování kanalizací a vodovodů. S tím, že finanční prostředky na participativní rozpočet se musí logicky najít v rozpočtu na příští rok," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje.

"Ty požadavky obcí jsou různé, protože některé obce své vodovody a kanalizace vybudované mají. Rády by zrovna sáhly prostřednictvím participativního rozpočtu třeba na opravu spolkového domu nebo na vybudování hřiště, případně na výsadbu stromů a podobně," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Participativní rozpočty jsou stále oblíbenějším nástrojem samospráv. Poskytují lidem možnost spoluvytvářet společenský prostor a uplatnit své vlastní priority.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu