• Načítám...
>

Kde koně nacházejí štěstí

Koně pomáhají člověku od nepaměti. Dlouhá staletí byli jediným dopravním prostředkem, ale i dnes odvádějí těžkou práci v lese nebo pod sedlem. Vděku se dočkají málokdy.

Reklama

"Sekáč k nám přijel před 5 lety, kdy nás oslovila jedna slečna a věděla o tomto koni, který nejdříve pracoval v lese a potom vozil kočáry na Karlštejně. Majitel, když už ho nepotřeboval, se rozhodl, že koně pošle na jatka, jak je to někdy zvykem. A slečna toho koně znala a bylo jí ho velmi líto, tak se rozhodla, že ho vykoupí. Vykoupila ho za jateční cenu 15 500 korun, s námi se domluvila a přivezli jsme ho," řekla Patricie Pitříková, provozovatelka Domova pro koně Leština.

"Kolik takových příběhů tady vlastně máte?"

"Momentálně pečujeme o 42 koní," řekla Patricie Pitříková.

"To musí dát práci. Máte na to lidi? Nebo to děláte sami?"

"Většinou sami s partnerem," řekla Patricie Pitříková.

"Když ti koně jsou vedle na pastvině, tak jsme si pořídili něco, čemu říkáme sběrač bobků, takže pastviny jsou vyčištěné během chvíle. Ne vždy je čistíme. Je potřeba, aby také dostaly nějakou živinu. A koně jsou venku, takže ta údržba je rychlá. Pak jde o to, jak vyčistit kopyta. V zimě hodně zamrzá voda, koně více pijí, nemají zelené, jedí sušenou píci, takže je pak otázka té vody a toho napájení. Ne všude máme napáječky," řekl Pavel Malypetr, provozovatel Domova pro koně Leština.

"Máme úžasné přátele, kteří k nám jezdí. Mám kamarádku z Prahy a potom z Liberce. Manžele, kteří k nám jezdí zhruba každých 14 dní," řekla Patricie Pitříková.

"Ti koně jsou tu na volno, žijí si jako v přírodě. K čemu vám jsou?"

"Pro radost. Řekla bych, že je to moje vášeň, moje poslání. Vůbec si bez nich neumím představit život a vím, že je to správně. Naučili mě vnímat energie, vnímat život a přítomný okamžik. Že není třeba se úplně vracet k minulosti a očekávat co bude v budoucnosti, spíše si to tvořit sám," řekla Patricie Pitříková.

"Takže jsou to takoví vaši profesoři."

"Ano, jsou to moji učitelé. Každý je jiný, ke každému z nich ale tak přistupuji. A každému nechávám jeho osobní prostor. Pro mě je důležité aby mi věřili. Oni věří mně a já věřím jim. O nic jiného nejde, než aby spokojeně žili," řekla Patricie Pitříková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu