• Načítám...
>

Nelahozeves má aktivní spolky

Nelahozeves a zvlášť její část Lešany se vzhledem k blízkosti Prahy rychle rozvíjí. Staví se tu tzv. rezorty, tedy řadové domky v anglickém stylu, které vytvářejí samostatné čtvrti. Jen málokdy se pak sžijí starousedlíci s nově příchozími. Někteří z nich se to snaží změnit.

Stáhnout video
Reklama

Ženy na mateřské dovolené v zástavbě, která připomíná panelák naležato, mají právo na různé nápady. V Nelahozeveských Lešanech jdou správným směrem. Rozhodli se revitalizovat starý obecní třešňový sad, kterému se tu z neznámých důvodů říká Višňovka. A stejný název teď používá spolek, který založily.

"Začalo to před 3 lety, kdy jsme se tady s kamarádkou sešly jako dvě maminky na mateřské dovolené s malými dětmi a dívali jsme se tady z kopce od kapličky sv. Jana Nepomuckého na džungli. A říkali jsme si, že by bylo fajn tady někde najít v okolí místo, kde bychom se mohly potkávat, kde bychom mohly děti volně vypustit, byly by více v kontaktu s přírodou než na tom hřišti u atrakcí," řekla Klára Šlehoferová, předsedkyně spolku Višňovka.

"Nám vlastně přišlo divné jak jsou tady ty resorty nalepené úplně uměle na tu starou zástavbu a chybělo nám nějaké propojení. Takže jsme chtěli vytvořit takové zázemí, kam by mohli docházet lidé jak z té nové zástavby, tak i z těch starých Lešan, nebo i lidé z Nelahozevsi. Takže jsme chtěli vytvořit most," řekla Petra Tajčová, spoluzakladatelka spolku Višňovka.

A tak se maminky obrátily na obec, která je vlastníkem Višňovky. A díky vstřícnému přístupu jejího vedení mohly začít s prací.

"Začaly jsme hodně jednoduše s pilkami, hráběmi, sekyrkami. Postupně se k nám přidávali ostatní sousedé, kteří to viděli podobně jako my," řekla Klára Šlehoferová.

A původně zcela spontánní akce nakonec vedla k založení spolku.

"Oni když se schází jen tak, zase to nemá ten efekt. Ve chvíli, kdy jste spolkem, máte i tu možnost žádat třeba o finanční příspěvek tu obec jako takovou," řekl Jakub Brynda, starosta obce Nelahozeves.

Višňovka zdaleka není jediným spolkem v Nelahozevsi. Obec žije bohatým společenským životem a díky Marině Vltava, která sídlí na nelahozeveském břehu Vltavy, má i čilý turistický ruch.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu