• Načítám...
>

Kraj schválil rozšíření rezervace

Středočeský kraj vyhověl žádosti neziskové organizace Česká krajina a poskytne ji výpůjčku pozemků. V posledních letech došlo k přemnožení koní a hrozilo, že jejich populace na tomto pozemku bude dále nekontrolovatelně narůstat. V důsledku toho by hrozilo postupné vybíjení těchto zvířat.

Reklama

Rezervace pro velké kopytníky v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšíří. Středočeský kraj vyhověl společnosti Česká krajina a navýší pozemek ze 75 na 205 hektarů s tím, že výpůjčka bude trvat 10 let. Společnost žádala o další pozemky aby nemusela omezit počet zvířat. Kraj nicméně zpřísní podmínky.

"Musí se také např. radit o tom, když se spásáním nepodaří udržovat krajinu a bude muset někde zasahovat řezáním a podobně, tak jako vlastníka se nás musí zeptat. Musí také strpět v určitých místech přejezd těžší techniky," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Za to rozhodnutí určitě musíme maximálně poděkovat a pomůže nám to pokračovat v následujících krocích tak, aby se nám podařilo rezervaci rozšířit. A ta zvířata, která byla ohrožená, aby se nám podařilo zachránit," řekl Dalibor Dostál, nezisková organizace Česká krajina.

Středočeský kraj poskytl organizaci dotaci ve výši 6,7 milionu korun. S další finanční podporou do budoucna však nepočítá.

"Středočeský kraj vyčerpal své možnosti a pan Dostál bude muset platit všechna tato opatření, která má ve smlouvě s dotací, které pobírá na každý vypůjčený hektar. My jsme spočítali zhruba to, kolik by měl dostat do 10 let a mluvíme o částce kolem 24 milionů korun," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

"Určitě je to pro nás nepříjemné, protože Středočeský kraj byl jedním z našich nejdůležitějších zdrojů financování. Nicméně pokud mám dát na jednu misku vah pozemky, které nám pomohou zachránit ta zvířata, a na druhou misku vah ty finance, tak určitě pro nás ta záchrana zvířat je důležitější," řekl Dalibor Dostál.

V případě, že bude krajem schválen strategický plán na chov evropských kopytníků, nebude už nic bránit k rozšíření rezervace, která bude zároveň přístupná veřejnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu