• Načítám...
>

Most v Lysé je opět v provozu

Reklama

Otevření mostu znamená úlevu hlavně pro řidiče, kteří se během jeho rekonstrukce museli vyrovnat s řadou komplikací na silnici i na železnici. V určité výhodě byli alespoň místní obyvatelé, kterým se podařilo vyjednat výjimku na kratší objížďku přes 2 frekventované železniční přejezdy. Oproti oficiální objízdné trase byla kratší až o 16 kilometrů.

"Bylo vydáno asi 5 tisíc povolenek pro naše obyvatele z města pro to přejíždění. Ostatní ale museli jet přes Ostrou a Stratov, takže 12 kilometrů dlouhá objížďka," řekl Karel Otava, starosta města Lysá nad Labem.

Celkové náklady se vyšplhaly zhruba na 270 milionů a 85 % veškerých prostředků šlo z fondů EU. Zbytek financoval Středočeský kraj. Díky tomu bylo možné nutnou opravu zrealizovat.

"Bývalý most neodpovídal technickým požadavkům a vzhledem k tomu, jak moc zatížený je, tak hrozilo nebezpečí kolize, spadnutí, což my jako správci této sítě dovolit nemůžeme," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Spadnutí mostu se po rekonstrukci opravdu nikdo bát nemusí. Most je prý dokonce tak pevný, že by případně zvládl odolat i nárazu vlaku při vykolejení. I z těchto důvodů byly opravy mimořádně náročné. Zejména nasouvání více než 90 metrů dlouhé ocelové konstrukce, které probíhalo v únoru za mrazivého počasí.

"Ocelová konstrukce se svařovala zhruba ze 20 dílů na té betonové části. Potom se nasouvala nad to kolejiště a zároveň se potom spouštěla do té definitivní polohy," řekl Jan Volek, technický dozor investora.

Nový most je určený jak pro dopravu, tak pěší a cyklisty. Díky pokrytí tichým asfaltem navíc výrazně snižuje hluk dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu