• Načítám...
>

SDH Plchov slavil 120 let

120 let - přesně tolik slavilo Sdružení dobrovolných hasičů v Plchově na Kladensku. Program začal ve dvě odpoledne a až do večerních hodin byl nabitý. Návštěvníci viděli vystoupení mažoretek, ukázku výcviku psů a nechyběly aktivity pro děti - např. skákací hrad a dílničky.

Reklama

V Plchově na Kladensku si SDH připomnělo významné jubileu. Tamější sbor byl založen v roce 1899, tedy před 120 lety.

"Naše rodina se podílela na historii velkou měrou, protože zrovna před týdnem se nám objevila historická kniha, kde bylo vyloženě založení celého sboru v roce 1899. A tak jsme zjistili kdo byl zakládající člen. To byl můj pradědeček Stanislav Tuček a jeho manželka Marie Tučková," řekl Vladimír Tuček, starosta SDH Plchov.

A historie pokračuje. Starosta dobrovolných hasičů Vladimír Tuček má i dnes ve svém sboru skoro dvě třetiny příbuzných a techniku v dokonalém stavu. A to nejen současnou, ale i tu historickou.

"Máme tady starou koňskou stříkačku, funkční, z roku 1882. Ona byla dlouhá léta zahrabaná na půdě v seně, tím pádem na ni nešla vlhkost, takže zůstala plně funkční. Takže jsme ji akorát vyčistili, promazali a teď už je v nové hasičárně a funguje, jak jsme dnes předvedli," řekl Vladimír Tuček.

"Před chvílí mi ukázali jaký kus práce tady udělali. Je zrovna na této obci vidět, že hasiči zajišťují ten společenský spolkový život v obci, že skoro všichni jsou u hasičů, takže to je krásné," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Popřál bych jim asi co nejméně požárů, co nejméně práce a co nejvíce členů. Ať se za 80 let, až tady budou slavit 200 let, zase všichni ve zdraví sejdou," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

"Rozhodně aby dál pokračovali v té cestě, kterou si zvolili. A aby se jim dařilo," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

120. výročí SDH v Plchově se neobešlo bez bohatého programu. Návštěvníci si např. mohli prohlédnout historickou a soudobou hasičskou techniku, nechyběla ukázka výcviku psů a pro děti skákací hrad a výtvarné dílny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu