• Načítám...
>

Levý Hradec uctil vzácnou relikvii

Na Levém Hradci v Roztokách u Prahy se již tradičně konala Svatoludmilská pouť. Lidé se sešli před kostelem svatého Klementa, aby si zde jednu z nejvýznačnějších žen naší historie připomněli během slavnostní mše svaté. Přítomen byl tentokrát i arcibiskup pražský - kardinál Dominik Duka.

Reklama

Asi 2 stovky lidí si přišly na louku před kostelem sv. Klimenta v Levém Hradci připomenout největší ženu české historie, která je respektována především na jihu a východě Evropy. Letošní oslava však byla od těch předchozích odlišná. Na venkovní oltář byla totiž přinesena vzácná relikvie.

"Lebka sv. Ludmily je velice vzácná relikvie. Znamenalo to i určitá bezpečnostní opatření, organizační opatření, takže musím říci, že jsem rád, že to takto v pohodě proběhlo," řekl Stanislav Boloňský, zástupce roztocké farnosti.

Právě i roztocká farnost se ve spolupráci se spolkem Svatá Ludmila 1100 a několika dobrovolníky na akci podílela. Mezi přítomnými byli dále třeba roztocký starosta či zástupci Středočeského kraje.

"To je aktivita místních lidí, lidí z okolí a lidí, kteří si chtějí připomínat. A to my, jako Středočeský kraj, velice rádi vidíme a rádi to podporujeme," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

"Pro nás je to velice významná věc. Jsme rádi, že se toto děje ve Středočeském kraji a samozřejmě se na tom jak finančně, tak organizačně podílíme," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Součástí Svatoludmilské pouti tak bylo i slavnostní otevření vyhlídky sv. Ludmily. Aktu se ujal právě primas český - kardinál Dominik Duka, podle něhož je důležité se o odkaz sv. Ludmily starat.

"My jsme si tak trochu uřízli tu tradici a ten kontakt není tak, jak by mohl být. Ale mohu říci, že v těch posledních letech doopravdy nastala změna," řekl Dominik Duka, kardinál, arcibiskup pražský.

"Budiž tato úžasná pouť příkladem toho, že se o to snažíme. A za 2 roky budou velké oslavy, takže já věřím, že osobnost sv. Ludmily se dostane do širokého povědomí," řekl Jak Jakob, starosta Roztok.

Právě letošní svatoludmilská pouť byla jakousi přípravou na jubilejní výročí spojené s touto mimořádnou osobností. Velkolepé oslavy manželky knížete Bořivoje, matky knížete Vratislava a babičky sv. Václava, chystá český národ na září roku 2021. Tehdy si připomene 1 100 let od jejího úmrtí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu