• Načítám...
>

Tetín by rád pozval papeže Františka

Starostové středočeských obcí se v sobotu 21. září vzdali obědů se svými rodinami. Jejich náhradní rodinou se pro tento den stali jejich kolegové z okolí a hlavně zástupci Středočeského kraje. Setkání starostů se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou se uskutečnilo v Tetíně na Berounsku a to přímo při konání Svatoludmilské pouti. Češi brzy oslaví další velké výročí. Za dva roky to bude 1100 let od smrti svaté Ludmily. Tato česká kněžna byla zavražděna v Tetíně na Berounsku a tak si toto výročí každoročně připomínají Svatoludmilskou poutí. Ta letos byla generálkou na rok 2021.

Reklama

Opět po roce ožil středočeský Tetín Svatoludmilskou poutí. Na tuto slávu do obce na vápencových skalách nad řekou Berounkou se každoročně sjíždějí věřící i nevěřící ze širokého okolí. Dospělí mohli i tentokrát ochutnávat víno a burčák z celých Čech i Moravy, pivo nebo staročeské dobroty, zatímco děti si užívaly houpaček, kolotočů a trampolín. Výročí kněžny Ludmily, vládkyně, manželky prvního doloženého Přemyslovce a také babičky sv. Václava, si ale připomínají i starostové. A to starostové z Berounska i z dalších míst po celé zemi spojených právě se sv. Ludmilou. Ti se už popáté sešli na sále Obecního úřadu Tetín.

"My se potřebujeme vzájemně inspirovat a ty schůzky děláme proto, abychom si povídali o tom jaké máme problémy, případně jaké věci můžeme dělat. Takže se vlastně vzájemně inspirujeme," řekl Martin Hrdlička, starosta obce Tetín.

Přijela i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta ocenila projekt Svatá Ludmila 1100 let, který má oslavit odkaz první české i slovanské světice a patronky rodin.

"Já jsem ráda, že jsem měla možnost tady dnes být. A musím poděkovat panu starostovi Tetína, který velmi tuto myšlenku sv. Ludmily tlačí a ten projekt v podstatě vybudoval z ničeho a dostává mezinárodního významu. A já jsem ráda, že mu můžeme pomoci," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Svatoludmilská pouť na Tetín patří mezi ty nejvýznamnější v celém Česku.

"Považujeme za důležité připomínat naší historii a důležité osoby, které ovlivnily vývoj českého národa. Svatá Ludmila mezi ně patří," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Letošní pouť, doprovodný program i setkání starostů byly jakousi generální zkoušku na 1100. výročí od smrti sv. Ludmily. To bude za 2 roky.

"Pozveme představitele východní církve, kde máme společnou slovanskou historii," řekla Miroslava Janičatová, ředitelka projektu Svatá Ludmila 1100 let.

Tetínští dokonce chtějí na Svatoludmilskou pouť v roce 2021 pozvat i samotného papeže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu