• Načítám...
>

Kladenská knihovna buduje depozitář

Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně byla zahájena stavba nového centrálního depozitáře. Ten vyřeší problémy s uložením a ochranou knihovního fondu. Celkově by se do depozitáře mělo vejít přes 800 tisíc knih a dokončen byl měl být v červnu 2021.

Reklama

Poklepáním na základní kámen byla oficiálně zahájena stavba depozitáře Středočeské vědecké knihovny Kladno.

"Depozitář bude asi 300 metrů odsud v Divadelní ulici. Bude mít 2 tisíce metrů čtverečních a předpokládáme, že bude vybaven nejmodernějších technikou skladovací, bezpečnostní, klimatizační a tak dále," řekl Tomáš Ondráše, ředitel Vědecké knihovny Kladno.

Podle ředitele stavba depozitáře knihovně ulehčí práci a sníží náklady.

"V současné době jsou knihy uloženy v 6 depozitářích, které jsou rozesety po Kladně. Takže ráno musí zaměstnanci knihovny sednout do dodávky a postupně objet všech 6 skladů a ty metráky knížek nanosit sem, abychom je mohli dát čtenářům. Takže se ulehčí a optimalizuje provoz," řekl Tomáš Ondráše.

"Je to instituce, která slouží pro celý kraj. Zároveň plní roli edukačního střediska, metodického střediska, má spoustu úkolů. Není to jen instituce, kde by se knihy půjčovaly. Má ještě spoustu dalších činností, které dělá pro to obrovské množství knihoven, které se v kraji nacházejí," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

"Já jsem Kladeňák, takže dvojnásob mě těší, že se po dlouhé době podařilo trochu věci rozhýbat a depozitář bude, pevně věřím, v roce 2021 v pořádku otevřen," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

Jako Kladeňák má radní Robert Bezděk na místní knihovnu nejednu vzpomínku.

"Když jsem byl studentem, tak mi právě říkali, že co nenajdu v Praze, tak najdu v Kladně. Takže já pevně doufám, že toto i nadále bude platit," řekl Robert Bezděk.

Celkové náklady na vybudování depozitáře budou zhruba 119 milionů korun a asi z 90 % je pokryjí evropské dotace. Do depozitáře se po jeho zprovoznění vejde více než 800 tisíc výtisků knih.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu