• Načítám...
>

Albatros má svou rybniční soustavu

Panorama Golf Resort v Kácově je sice stavbou roku, ale není sám. Podobně mysleli i tvůrci golfového hřiště ve Vysokém Újezdě u Berouna. Jen šli trochu jinou cestou, která v malém připomíná třeboňskou rybniční soustavu.

Reklama

"Jsme tady vlastně na golfovém hřišti, já mám ale pocit, že jsem někde v jižních Čechách. To také dělal Jakub Krčín z Jelčan, toto hřiště?"

"To skutečně nedělal. To hřiště je o mnoho mladší, než práce tvůrce krásných rybníků v jižních Čechách," řekl Stanislav Lisner, generální manažer Albatross Golf Resortu.

"Jakým způsobem tady s vodou nakládáte? Musíte ji odněkud vzít? Nebo stačí ta, co vám sem naprší?"

"Voda je jeden ze základních parametrů, jestli ne ten nejdůležitější, při rozhodování, zda dané golfové hřiště v té lokalitě být může nebo nemůže. Úplně stejně se tady prováděly sondy na spodní vodu. Zjistilo se, že to tady se spodní vodou není úplně nejlepší, protože jsme trochu na kopci. Ale zjistili jsme, že je možné sem vodu dopravovat z blízkých Loděnic a z místního potoka," řekl Stanislav Lisner.

"Proč v tom potoku ta voda není? Kde ji pak berete?"

"To se samozřejmě stává celkem pravidelně. My máme omezený přístup k té vodě, musíme samozřejmě respektovat, že voda není jen pro nás, takže na konci května obvykle potok pro nás vysychá, i když tam stále teče voda. A pak si musíme vytvářet dostatečné zásoby přes zimu sbíráním dešťové vody i vody z toho potoku. Ta putuje do našeho retenčního jezera a odtud je dál rozváděna systémem závlah po celém hřišti," řekl Stanislav Lisner.

Závlahy doplňuje ale i další systém, který snižuje nároky trávníku na vodu.

"Používáme smáčedla, která pomáhají zadržet vodu v kořenovém systému v půdě, čímž se snižuje o 20 % potřeba zálivky. Ta odpovídá naší strategii - používat co nejmenší možné množství vody pro udržení potřebné kvality golfového trávníku," řekl Benjamin Lovett, Head Greenkeeper.

"Mně to tady připadá, proto jsem se zmínila o těch jižních Čechách, jako takové Třeboňsko. Že má vždy rybník, kousek zlatá stoka, pak zase rybník. Vy to tady máte podobně, že vám také propojuje ty rybníčky ta zlatá stoka."

"Skutečně se snažíme, aby tady ta krajina byla hezká. Ten golfový zážitek není jen o tom, jestli na hřišti zahraji hezké číslo, ale že se pokochám i očima. A já myslím, že v poslední době se to opravdu daří," řekl Stanislav Lisner.

Na golfová hřiště je dnes Středočeský kraj bohatý. Ale při samotné výstavbě museli jejich majitelé a tvůrci překonávat řadu překážek. Možná proto, že svým přístupem ke krajině asi trochu předběhli domu.

"Je to takový paradox. Při boomu těch golfových hřišť tady byla asi 15 let obrovská nevole proti jejich výstavbě, různí ekologové a aktivisté bojovali proti výstavbě hřišť, protože to prý ničí krajinu, je to zásah do přírody. A s odstupem doby a času se zjišťuje, že to vlastně tak není. Vždyť co je u nás přirozená a uměla příroda? Tady už tisíce let člověk přírodu utváří," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu