• Načítám...
>

Jak udržet vodu na kopci

V soutěži Stavba roku většinou vyhrávají netradiční a zajímavá řešení budov, jako jsou třeba školy, školky či veřejné budovy. V loňském roce to ale bylo golfové hřiště v Kácově. Zdejší Panorama Golf Resort uchvátil porotu kromě jiného svým nemalým příspěvkem k zadržování vody v krajině.

Reklama

Říká se tomu přírodě blízká opatření k zadržování vody v krajině. V podstatě to znamená návrat k přírodě tam, kde jsme ji zdevastovali zemědělskou činností, odvodňovacími melioracemi, vysoušením mokřadů či narovnáváním toků.

"Nám se za posledních zhruba 100 let podařilo zkrátit celkovou délku českých toků asi o třetinu. Bylo to děláno ve jménu toho, aby ta voda pokud možno nepřekážela socialistickému nebo jinému zemědělství nebo urbanizaci," řekl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

To vše, podtrženo a sečteno, znamená pokles hladiny spodní vody, vysychání studní, odumírání lesů a plíživou přeměnu krajiny v poušť. A tak nám nezbývá, než napravit omyly předků a udělat to přesně naopak. Podobně jako v Kácově.

"V našem případě to znamenalo to, že jsme dostali 120 hektarů převážně zemědělské pustiny k dispozici a tu jsme se snažili změnit v rozmanitou, dnes říkáme biodiverzně členitou, krajinu," řekl Libor Jirásek, architekt.

Bez vody by tu ale žádná krajina nevznikla, natož pak krajina rozmanitá, tedy, učeně řečeno, biodiverzní. Panorama Golf Resort, jak už název napovídá, se nachází na kopci, kde je převýšení 150 metrů. A tak je logické, že všechna voda z vrchu kopce stékala dolů a brala s sebou do údolí také úrodnou půdu. S tím bylo nutné něco udělat.

"Zajišťování toho, aby každá kapka zůstala na daném místě, kde spadne, spočívá v systému meliorací, které fungují obráceně než tak, jak se většinou do dnes projektují, kdy se drenážním potrubím sbírají do nějaké vsakovací jímky. My jsme zde postupovali přesně obráceně," řekl Libor Jirásek.

Celý kopec je pod zemí protkán meliorační soustavou, která srážkovou vodu rozvádí podobným způsobem jako cévní systém krev v těle. A tak se dostane do každého kouta. Pokud by napršelo hodně a voda by mohla mít tendenci zase utíkat z kopce dolů, jsou tu různé druhy tzv. retencí, tedy zádržných rybníčků, mokřadů či valů.

"Snažili jsme se drenážními trubkami a rýhami vodu rozvést po krajině tak, aby zasákla v místě, kde srážky spadnou," řekl Libor Jirásek.

A o zbytek už se stará sama příroda. Kde je voda, tam je život.

"Kdybyste se tady zastavili každé ráno mezi 4:00 a 6:00 nebo kdykoliv večer, uvidíte velké množství různých zvířat, pro které je to naprostým požehnáním, neboť se zde neaplikuje žádná chemie, která by jim škodila a vlastně v tom tlaku v té vedlejší krajině, kde jim neustále něco hrozí, tak tady jim opravdu nic nehrozí a pobyt si užívají stejně jako my," řekl Libor Jirásek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu