• Načítám...
>

V rodišti svatého Václava se slavilo

Ve své nejstarší historii je Stochov spjat s panovnickým rodem Přemyslovců. Právě zde se totiž měl český kníže Václav narodit. Stochovští občané jsou na tuto historickou legendu právem hrdí.

Reklama

Právě ve Stochově se podle pověsti měl narodit kníže sv. Václav roku 903. 

"Jsme na to právem hrdí a vím, co já jsem se alespoň dočetl, že se ještě přeme s jednou obcí v jižních Čechách, kteří také považují své město za rodiště sv. Václava. Nechť to posoudí historikové," řekl Roman Foršt, starosta města Stochov.

Jako na řadě míst po celé republice, i ve Stochově probíhaly 28. září oslavy svátku sv. Václava. Konalo se tu Svatováclavské posvícení.

"Slaví se to každoročně, je tradiční svátek, největší svátek našeho města. Každoročně ho také navštěvují naši přátelé z našich partnerských měst - německý Saarwellingen a francouzské Bourbon Lancy," řekl Roman Foršt.

Město Stochov požádalo o finanční podporu oslav Dne státnosti Středočeský kraj. A ten z fondu hejtmanky přispěl částkou 100 tisíc korun.

"Díky této oslavě, díky této pouti, se v podstatě místní stochovští sejdou na náměstí a celý den tady stráví společně při bohatém kulturním programu. Myslím, že to podporuje sounáležitost s obcí a podporuje to sousedské vztahy. Jinak by samozřejmě lidé sedli do aut a jeli do kina, do multiplexu, a to si nemyslím, že je úplně správná cesta," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Tento svátek mají místní velice rád a je každoročně navštěvován rodinami, blízkými příbuznými a všemi, kdo mají zájem k nám přijet. A my každého rádi uvítáme," řekl Roman Foršt.

Stochovští se pyšní také novým muzeem, jehož přízemí bylo dokončeno v loňském roce. A to s podporou Středočeského kraje. V příštích letech budou upraveny také navazující patra.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu