• Načítám...
>

Kraj má novou smlouvu s ČD

Hejtmanka Středočeského kraje a místopředseda představenstva českých drah podepsali smlouvu o základní dopravní obslužnosti v kraji. Do budoucna by se tak měl zvýšit počet spojů a hlavně komfort ve vlacích. Sedačky zde budou mít nové čalounění, budou zde elektro zásuvky, wi-fi a také klimatizace.

Reklama

Středočeský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami o zajištění základní dopravní obslužnosti na dalších deset let.

"My jsme udělali zadání formou přímého výběru, nicméně je zapotřebí říci, že vysela pro všechny dopravce notifikace, mohli se přihlásit všichni dopravci. Přihlásily se jen ČD a tento druh soutěže jsme zvolili i z toho důvodu, že se náš region velmi dynamicky rozvíjí a tato forma nám umožní například modernizaci vlaků, případně dynamicky reagovat na zvýšení poptávky," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Na dopravní obslužnost, tedy vlaky a autobusy dává Středočeský kraj více než čtvrtinu svého rozpočtu.

"Jedná se jednoznačně o nejvýznamnější smlouvu, kterou kryje rozpočet našeho kraje. Každý rok na základě této smlouvy získají ČD téměř 2, 5 miliardy korun, z čehož je jedna pětina hrazena cestujícími, jednu pětinu získáváme od státu a zbytek jde z rozpočtu Středočeského kraje," řekl Gabriel Kovács.

Smlouva s Českými drahami by měla zajistit i vyšší počet spojů ve středních Čechách a hlavně kvalitu cestování odpovídající jednadvacátému století.

"Nejen moderní vlakové soupravy a příjemné prostředí, ale i moderní prvky - co je dnes běžné. To znamená wifi, zásuvky na dobíjení drobné elektroniky a samozřejmě klimatizované soupravy," řekl Michal Štěpán, ředitel IDSK.

Smlouva počítá také s tím, že od roku 2023 bude jezdit mezi Prahou a Kladnem deset nových motorových jednotek s kapacitou 120 cestujících.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu