• Načítám...
>

Stát malé obce nemiluje

Starosta malé obce musí zvládnout více jak dvě desítky agend. Bez úřednického aparátu a s minimálním rozpočtem. Sedm dní v týdnu a dvacet čtyři hodin denně.

Reklama

"Já jsem to jednoho času kreslila pro děti ve škole, abych jim to vysvětlila, protože máme 1. stupeň školy v obci. A tím, jak jsem kreslila bublinky, jakože se obec stará o životní prostředí, o školství, o kulturu, o silnice, o zdravotnictví, dopravu. A pořád jsem kreslila a těch bublinek bylo hrozně moc," řekla Jitka Štyksová, starostka obce Nedomice.

"Pojímáte prakticky každou oblast života. Od životního prostředí, hospodaření, po dopravu, stavební zakázky, investice, školství, zdravotnictví a tak dále. Takže je to velice různorodá činnost," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice.

"O prázdninách nám odešla zaměstnankyně na rizikové těhotenství, druhý řidič si vzal dovolenou, tak jsem řídila technickým službám auto, protože tam jiný řidič nebyl. To je běžné. V zimě jsem řídila multikáru na posyp, protože jsme neměli řidiče. To je také běžné," řekla Vladimíra Zralíková, starostka Liběchova.

Při tom všem starosta nesmí udělat chybu. Za ni totiž ručí celým svým majetkem. A nejen za ni, ale i za chyby ostatních, které nemá šanci ovlivnit.

"Někdo něco nalije do odpadu, co tam být nemá. Pokud se to dostane až do potoka, vznikne obrovská majetková škoda. To je opět naše odpovědnost. Další příklad - stalo se nám, že nám finanční úřad odmítl vrátit DPH. Jednalo se o částku asi 13 milionů korun. A tu částku chtěl zpátky dotační orgán. Rok trvalo, než ten případ byl vyřešen, pochopitelně v náš prospěch, protože na tu vratku jsme měli nárok. Nicméně celý ten rok jsme chodila spát s tím, že jsem nevěděla, jestli těch 13 milionů budou platit moje děti ještě do budoucna," řekla Jana Poláková.

Dalo by se říci, že obce jako samosprávné celky, které jsou nejblíže občanům, mohou být vnímány jako jakési základní kameny demokratického zřízení. A demokratický stát by jim měl vycházet vstříc. A jeho aparát plný ministerských úředníků by přece mohl pomoci řešit agendy, na které starostové nestačí.

"Když já si nevím rady s tím, kam jinam se obrátit, než na ty, kteří ty zákony pro nás připravují. Ale oni neporadí, oni dokážou i říci, že oni tam nejsou od toho, aby nám vysvětlovali kdejaký zákon. Takže to je věc, kterou naprosto nechápu. Oni by tam měli být pro nás," řekla Jitka Štyksová.

"Myslím si, že ta situace je naprosto tragická. Takže stát nám nepomáhá naprosto v ničem a klade nám překážky naprosto ve všem. Stát vymýšlí neskutečné předpisy, nařízení, statistiky, formuláře, zahrnuje nás byrokracií. Stát nás neustále kontroluje a peskuje, neustále pokutuje a neustále nám vyhrožuje. Tam, kde bychom potřebovali poradit, není kdo by nám poradil. Úředníci se s námi absolutně odmítají bavit. Musíme si najímat právní kanceláře, musíme si najímat odborníky," řekla Jana Poláková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu