• Načítám...
>

Byrokrati jsou v přesile

Tlak na starosty a starostky menších obcí dále roste. Naposledy v podobě nového zákona o střetu zájmů, který se dotýká i členů jejich rodin, ačkoliv ti žádnou veřejnou funkci nezastávají. Podle starostů navíc působí retroaktivně, což bývalo v právním státě vždy nepřípustné.

Reklama

"Já jsem obviněna, že jsem udělala nějaký přestupek, že jsem špatně vyplnila, nebo možná jsem nevyplnila, nějaké přiznání o majetku, protože se neustále mění zákon. Takže jsem vyplnila správně vstupní, pak jsem vyplnila nějaký přecházející a pak jsem asi zapomněla v ten samý měsíc nějaký vyplnit. A tak jsem za to obviněna stejně jako dalších 22 tisíc starostů, místostarostů a vedoucích odborů, kteří neměli čas na to číst manuál, který má 120 stránek, neuvěřitelně složitý," řekla Vladimíra Zralíková, starostka Liběchova.

"Systém, který na to byl stvořený, který byl po dlouhou dobu zcela nefunkční, spousta kolonek tam chyběla, systém padal. Poté, co jste tam 2 hodiny něco vyplňovali, tak vám to celé neuložené spadlo. Takže jsme s tím strávili strašně moc času, než se nám podařilo tam něco vyplnit, aby pak stát přišel s tím, že prohlásí, že zákon byl vlastně míněn retroaktivně a všem nám vysázel pokuty, protože jsme tam vyplnili počátek přiznání s datem platnosti zákona. Samozřejmě tam vypisuji jakým autem jezdí můj manžel, jaký máme stav na účtech a podobně. To je samozřejmě zcela nepatřičný zásah do soukromí našich rodin," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice.

Zkusme to sečíst a podtrhnout. Starosta má minimum pravomocí, veškerou odpovědnost mocného soupeře v podobě státu a celá jeho rodina se musí majetkově svlékat do naha a státní mašinérie z nějakých důvodů stále utahuje pomyslné šrouby.

"Mně to připadá, že chtějí, aby ty menší obce zanikly a všechno se do sjednotilo do větších celků a řídily to velké celky. A tyto malé obce aby nebyly," řekl Ivan Novák, starosta Olbramovic.

"ČR má na evropské poměry nebývale vysoký počet místních samospráv, což může být neekonomické a v zásadě si myslím, že stát je tak trochu pod tlakem a snaží se centralizovat ty samosprávy do větších území vcelku," řekla Jana Poláková.

Dalším krokem v takové centralizaci může být paradoxně přímá volba starostů. O tuto funkci moc lidí na malých obcích zájem nemá. Dnes se volí zastupitelstvo a to teprve poté vybírá starostu. V přímé volbě by nikdo, kdo kandiduje do zastupitelstva, dopředu nemohl vědět, jestli na něj náhodou ten starostenský černý Petr nevyjde.

"Není problém zaplnit kandidátku lidmi, kteří mají zájem pracovat pro obec. Nikdo ale nechce být angažován v té funkci starosty, místostarosty. Chtějí pomáhat z pozice zastupitelů a držet si své práce a životy. A tím, že teď teoreticky půjdou tou přímou volbou do rizika, že by mohli být oni těmi, kteří dostanou nejvíce hlasů, tak se obávám, že si to rozmyslí a příště na tu kandidátku ani nepůjdou," řekla Jana Poláková.

A obec, která nemá zastupitelstvo, řídí přímo Ministerstvo vnitra, než se její situace případně vyřeší sloučením do většího samosprávního celku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu