• Načítám...
>

Karta seniora pomůže záchranářům

Středočeský kraj se připojil k projektu Ministerstva práce a sociálních věcí, který má pomoci seniorům v ohrožení života. Takzvaná I.C.E. karta totiž usnadní práci záchranářů v kritické situaci. Obsahuje cenné údaje o zdravotním stavu seniora.

Reklama

I.C.E. kartu ocení každý zdravotník, když má poskytnout akutní pomoc seniorovi, který často není schopen podat kvalitní informace o svém zdravotním stavu. 

"Každý ten případ přináší něco nového do života seniorům. A v případě, že by došlo k jakékoliv události, která by ovlivňovala zdraví nebo by došlo k nějakému úrazu, tak zvyšuje možnost rychleji zasáhnout," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

"Tím, že přijede záchranná služba do bytu a třeba ten člověk již nemůže mluvit, případně rodinný příslušníci nevědí jaké bere léky, kdy byl v nemocnici, tak toto všechno na tom formuláři bude," řekla Aneta Heřmanová, radní Středočeského kraje.

"Středočeská záchranka ročně ošetří 65 tisíc seniorů. To je opravdu obrovské číslo. A když řeknu, že možná každý desátý si pamatuje léky, které užívá, tak možná je to ještě nadsazené číslo," řekl Jiří Knor, ředitel Zdravotnické záchranné služby Stč. kraje.

Kartu je možné upevnit na dveře nebo lednici a seniorovi ji může pomoci vyplnit buď rodina, nebo ošetřovatel či ošetřovatelka a případně i praktický lékař. Cesty, jakými se k seniorovi karta může dostat, jsou různé.

"Tento formulář budeme distribuovat prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Dále prostřednictvím praktických lékařů, našich kontaktních míst pro seniory a zdravotně postižené, které máme v 5 městech. Bude volně ke stažení na stránkách Středočeského kraje," řekla Aneta Heřmanová.

S rozšířením karty pomáhá i krajská Rada seniorů.

"Zatímco jsme rozdali seniorské obálky, tak všichni říkají, že ano. Už nemohu chodit do bytu, tak nevím, jestli to tam visí nebo ne. Ale ti, kterým jsme to dávali prostřednictvím naší organizace, to přijali," řekl Miroslav Vajs, předseda krajské Rady seniorů.

Vedení kraje počítá i s možností, že by kartu distribuovali lékaři v oblastních nemocnicích. Ty zřizuje kraj. Je jich celkem 5 a spádově pokrývají celé střední Čechy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu